Videoton R 636 N Velence

Gyártó

Vadásztölténygyár

Származás

Magyarország

Év

Eredeti: 1958. Felújított: 1957.

Jellemzők

3+1 csöves, K, R hullámsávok vételére alkalmas kisszuper készülék. Lemezjátszó és külső hangszóró csatlakoztatható hozzá. 110, 127, 150, 220, 240 V-os hálózatról üzemeltethető.
Rádiófrekvenciás érzékenység: KH: < 40 μV; RH: < 80 μV. Hangfrekvenciás érzékenység: 50 mV. Hangfrekvenciás átvitel: 80-20.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 1,8 W. Teljesítményfelvétel: 42 W.

Méret

380x260x190 mm, 6 kg.

Egyéb

Az eredeti állapotban lévőt ajándékozta: Szakács Lászlóné Margó.

1956-ban jelent meg a Videoton második rádiótípusa, a Velence. A népes készülékcsaládhoz több altípus kapcsolódik, ám a legtöbb esetben csak R 636 vagy R 646 névvel illetik. Az "N" jelölés azt jelenti, hogy az alapverzió loktál - vagy színüveg - csöveit egy kivétellel novál típusokra cserélték még a gyártás kezdeti időszakában. Az R 646 N-től abban tér el, hogy nincs rajta varázsszem és hangszín kapcsoló a hátoldalon. Egészen 1963-ig voltak gyártásban amikor egyetlen modell, az R 646 U váltotta őket.
Kezdetben fehérre festett fa elemek voltak a nyomógombok két oldalán, ezek később műanyagból készültek. A skálaüveg mintáját teljesen áttervezték. A hullámváltó gombjainak az íve gömbölyűbb lett. Megjelent a Videoton egységesített szériaszámos táblája a sasszi hátoldalán. A Velence felirat a gombok előtt a gyártás vége felé már fehér műanyagból készült és a kávát politúrozás mellett lakkozással is készítették. Az utolsó időszakban módosult a hálózati transzformátor kialakítása, amit megörökölt az utódmodell. A sárgarézzel díszített változat csak megjelenésében tér el a többitől. Korabeli ára: 1080 Ft.

Az első rádió egy eredeti állapotban megőrzött példány. A második teljes felújításon esett át.

Az eredeti:

Egy novál és egy loktál cső egymás szomszédságában illetve a 636-os típusról hiányzó beszéd-zene kapcsoló helye a szériaszám alatt:

A felújított:

A hangszóró szélén a filcet kicsit megrágta az idő szuvas foga. Vagy inkább az idős szú vas foga?

Egy korai szériás skálaüveg fent, alatta az áttervezett gyakoribb változat:

 Nem volt szép, de legalább jó sem: