Videoton R 646 N Velence

Gyártó

Vadásztölténygyár

Származás

Magyarország

Év

EM 4: 1957. EM 80: 1959.

Jellemzők

3+2 csöves, K, R hullámsávok vételére alkalmas kisszuper készülék. Hangolásjelző varázsszemmel és beszéd-zene kapcsolóval ellátva. Lemezjátszó és külső hangszóró csatlakoztatható hozzá. 110, 127, 150, 220, 240 V-os hálózatról üzemeltethető.
Rádiófrekvenciás érzékenység: KH: < 40 μV; RH: < 80 μV. Hangfrekvenciás érzékenység: 50 mV. Hangfrekvenciás átvitel: 80-20.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 1,8 W. Teljesítményfelvétel: 42 W.

Méret

380x260x190 mm, 6 kg.

Egyéb

Adományozó (EM 4): Grünfelder László.
Velence emblémát gyártotta és ajándékozta: Elek Róbert.

1956-ban jelent meg a Videoton második rádiótípusa, a Velence. A népes készülékcsaládhoz több altípus kapcsolódik, ám a legtöbb esetben csak R 636 vagy R 646 névvel illetik. Az "N" jelölés azt jelenti, hogy az alapverzió loktál - vagy színüveg - csöveit egy kivétellel novál típusokra cserélték még a gyártás kezdeti időszakában. Az R 636 N-hez képest többletszolgáltatást jelent a varázsszem és a hátoldalon található hangszín kapcsoló. Egészen 1963-ig voltak gyártásban amikor egyetlen modell, az R 646 U váltotta őket.
Kezdetben fehérre festett fa elemek voltak a nyomógombok két oldalán, később ezek műanyagból készültek. A skálaüveg mintáját teljesen áttervezték. A hullámváltó gombjainak az íve gömbölyűbb lett. Megjelent a Videoton egységesített szériaszámos táblája a sasszi hátoldalán. A Velence felirat a gyártás vége felé már fehér műanyagból készült és a kávát politúrozás mellett lakkozással is készítették. Az utolsó időszakban módosult a hálózati transzformátor kialakítása, amit megörökölt az utódmodell. Eleinte EM 4 típusú kosaras foglalatú varázsszemmel készültek, majd áttértek az EM 80 novál típusra. Ez a változás a hátlapon lévő kis ábrát is módosította.

Az itt látható EM 4-es készülék felújított külsővel került hozzám egy másik gyűjteményből. A hiányzó embléma miatt azonban sokáig várt a bemutatásra. Végül a modern technológia segített a problémán. Egy eredeti felirat lett lemérve, bedigitalizálva és sárgarézből kimarva. Hátoldalára két pici szög van forrasztva, azzal illeszkedik az eredeti helyére. Az EM 80-as készülék szinte teljesen eredeti, működő állapotban van.

EM 4:

EM 80: