Videoton BR 113 Camping de Luxe

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

B: 1968. C: 1967.

Jellemzők

10 tranzisztorral és 8 diódával működő középszuper autó-táskarádió K, R, URH (B: 63-74 MHz; C: 87,5-104 MHz) hullámsávok vételére. 4 db góliátelemmel üzemel. Ferrit és teleszkópantennával rendelkezik. Hangerő, hangszín, sávnyújtó állítható rajta illetve FM sávon AFC kapcsolható. Alkalmas a gépkocsiban történő használatra is az alján található speciális csatlakozó és antennafoglalat segítségével. Magnó, lemezjátszó és külső hangszóró csatlakoztatható hozzá.
Érzékenység antennáról: KH: 15 μV (ferritről: 200 μV/m); RH: 12 μV; URH: 3 μV. Szelektivitás: AM: 34 dB; FM: 26 dB. KF zavararány: KH: 26 dB; RH-URH: 40 dB. Tükörszelektivitás: KH, URH: >20 dB; RH: min. 8 dB. Hangfrekvenciás átvitel: magnetofon bemenetről (-3 dB): 100-12.000 Hz; AM sáv (-6 dB): 120-2.600 Hz; FM sáv (-6 dB): 120-10.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 1 W. Áramfelvétel: min. 22 mA; max. 330 mA.

Méret

280x190x81 mm, 2,8 kg elemekkel.

Egyéb

Az öt típust tartalmazó Camping táskarádió-sorozat harmadik tagja 1967-ben jelent meg. A korai példányok Carorion névre hallgattak és jobban hasonlított a BR 103 A-ra, mint a széria BR 113-ra. A típus többféle hullámsáv-kiosztással készült. Ezek alapján kapott A, B, C, D utójelölést. Az autórádió üzemmódhoz szükség volt egy beépítő keretre a gépjárműben. 6V-os rendszerhez a BRH-6, 12V-os rendszerhez a BRH-12 tartozott. Ez tartalmazta a speciális csatlakozót, amivel a rádió aljához kapcsolódott. Továbbá a feszültség-átalakítót 12V-os rendszer esetén illetve a szűrőegységet, antennacsatlakozót. Az autós üzemmódra a rádión található "táska-gépkocsi" gombbal lehetett átkapcsolni.
A BR 113 több ponton módosítva lett az elődhöz képest: az URH hullámsáv kapcsolható AFC áramkört kapott; a rövidhullám vételét sávnyújtó könnyíti meg; magnetofon és lemezjátszó csatlakoztatható hozzá; DIN szabványos hangszóró-csatlakozó az oldalán; a gombok fekete-króm színűek; burkolata rétegelt lemezből van fekete műbőr borítással és alumínium díszráccsal; modernebb tranzisztorokkal szerelve; a végfok modul már nincs árnyékoló burkolatba szerelve; nőtt az érzékenysége és a kimenő teljesítménye. A CCIR URH-s változatnak német nyelvű a skálája, amin nincs márkajelzés. Illetve az oldalán van egy csatlakozó a 6 V-os  külső adapternek.
A következő generáció: BR 114 Camping Super.

BR 113 B Camping de Luxe:

A különféle verzióknak a hullámsáv kiosztása. Itthon értelemszerűen a B variáns a leggyakoribb:

De egy gyűjteményben minden előfordulhat. BR 113 C Camping de Luxe:

Az alján található viseltes címkén a szériaszám olvasható, 42494. Később a számot már a műanyag burkolatba sütötték.

 

 

Olyan rossz állapotban volt, hogy a teljes külső burkolatot ki kellett cserélni (kivéve a skálát). Az oldallapok és a tekerőgombok festve vannak, most minden porszem látszik rajtuk... A belső műanyag felső részt darabokra törték, ezért ezt is cseréltem. Bónusznak kapott egy szép elemtartót, mert az eredetibe belerohadtak az elemek. Mindössze egy újjáépítés történt:

Külső tápegység csatlakozó:

A VT 1967-es termékkatalógusában Carorion névvel szerepel az új típus a korábbi Camping modell mellett:

A VT 1969-es katalógusában már Camping de Luxe névvel szerepel: