Videoton BR 103 Camping

Gyártó

Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára (VTRGy)

Származás

Magyarország

Év

1966

Jellemzők

10 tranzisztorral és 6 diódával működő középszuper autó-táskarádió K, R, URH (63-74 MHz) hullámsávok vételére. 4 db góliátelemmel üzemel. Ferrit és teleszkópantennával rendelkezik. Alkalmas a gépkocsiban történő használatra is az alján található speciális csatlakozó és antennafoglalat segítségével. Hangerő és hangszín potméterek találhatóak rajta.
Nagyfrekvenciás érzékenység gépkocsiantennáról: KH: 20 μV; RH: 12 μV; URH: 5 μV. Szelektivitás: AM: 32 dB; FM: 20 dB. Tükörszelektivitás: KH: 20 dB; RH: 8 dB; URH: 20 dB. Hangfrekvenciás átvitel: AM: 120-2.600 Hz; FM: 120-10.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 800 mW. Áramfelvétel: min. 20 mA; max. 220 mA.

Méret

280x190x81 mm; 2,7 kg elemekkel.

Egyéb

Adományozó (szürke skálás 662810 szériaszámmal): Varjasi Máté.
A Videoton első saját fejlesztésű táskarádiója. Már az 1964-es BNV-n megmutatták a koncepcióját egy autó-táskarádiónak, ám a tényleges megvalósulásra 1966-ig várni kellett. Egy beépítőkeret segítségével tud a gépkocsi tápfeszültségére (BRH6 - 6V-os vagy BRH12 - 12V-os rendszer) és antennájára csatlakozni az alján található csatlakozóval. Az autó/táskarádió nyomógombbal a rádió saját antennái leválaszthatók, hogy ne legyenek érzékenyek a gyújtásrendszerből eredő zavarokra.
A típusból a zöld skálás egy nagyon korai változat. Szériaszám alapján a 871. darab. A szürke skálásból három vegyes állapotú példánnyal rendelkezem (2810., 2917., 2992. - ez látható lent). A kettő közötti eltérés, hogy a zöld esetében a háttér egy vékony műanyag lapon van megvalósítva, amit egy olyan plexi zár le, amit a hosszanti élei mentén fémgőzöltek. A szürke skálás esetében és a későbbi modelleknél is a plexi az, amire van szitázva. A szürkéken a VT logo az állomáskereső alatt vagy a nyomógombok mellett kapott helyet. Típushibája a fémgőzölés sérülékenysége és a plexi repedése, törése. A zöld esetében a fényes bevonat szinte teljesen hiányzott, így viszont belátni a rádió belsejébe. Öntapadó tükörfóliával pótoltam a hiányosságát.
A BR 103 jellemzői: két részes skála; vajszínű gombok; kisebb méretű fém Camping felirat sötétbarna festéssel; teljes fém keret; a 2 db skálaizzó csak az autós beépítőkeret használatakor világít; nem szabványos hangszóró-csatlakozó az alján az elemtartó mellett; nincs semmilyen külső csatlakozó az oldalán; kerek hangszóró külön konzolon; több panelból álló belső felépítés; a gombsort két panel fogja közre; a bekapcsolt állapotot egy részben piros színű korong mutatja egy négyzet formájú kivágáson keresztül. Szerelése elég nehézkes, például  a végfok burkolatába több helyről futnak a vezetékek. Később javítottak ezeken a megvalósításokon.
Az alaposan átdolgozott utódja a BR 103 A Camping.

Az árnyékoló burkolatból kiépített végfokozat:

2 SA 234 tranzisztor bekötése a felirat szerint: földelés, kollektor, bázis, emitter. Jobbra egy rejtélyes csatlakozó, ami a hangszóróra megy. Alapból az elemtartó fedele takarja:

Az antenna melletti csavar nem eredeti, dísznek tettem be. Valaki végtelen vágyat érzett aziránt, hogy felfúrjon rá egy kapcsolót a skálavilágításnak.

Camping a Videoton 1967-es katalógusából: