Videoton TS 2630 Super Infracolor (Precision 2000)

Gyártó

Videoton Elektronikai Vállalat

Származás

Magyarország

Év

1990

Jellemzők

37 cm képátmérővel rendelkező 29 csatornás színes televízió távirányítóval. SECAM-PAL, OIRT-CCIR normák vételére alkalmas. 18 db integrált áramkört, 33 db tranzisztort, 54 db diódát tartalmaz. Az előlapon található a fejhallgató csatlakozója. Mellettük a bekapcsoló, AFC, csatornaváltó, AV bemenetválasztó, sávváltó és a hangerőszabályzó gombjai találhatóak. Minden más funkció a távirányítóról vezérelhető. A hátlapon SCART csatlakozó és teleszkóp antenna van. A tuner bemenetére a beépített antenna vagy koaxiális kábel köthető.
Csatorna szelektivitás: ≥ 40 dB. Szinkron érzékenység: VHF: 25 μV; UHF: 35 μV. Zajhatárolt képérzékenység: fekete-fehér: 90 μV; színes: VHF: 120 μV, UHF: 180 μV. KF érzékenység: 40 dB. Tükörszelektivitás: VHF: 40 dB; UHF: 30 dB. Sorfelbontás: 400. Sávszélesség: 4 MHz. Kontraszt átfogás: 1:3. Vízszintes linearitás: ± 8 %. Geometriai torzítás: 2 %. Függőleges nonlinearitás: ± 8 %. Képméret stabilitás: ≤ 3 %. Hangfrekvenciás érzékenység: 25 μV. Frekvenciaátvitel: 80-12.000 Hz. Hangteljesítmény: 1 W (k = 5 %). Fogyasztás: üzemi: 60 W; készenléti: 12 W.

Méret

370x375x370 mm; kb. 13 kg.

Egyéb

A Precision 2000 készülékcsalád a francia Thomson S. A. elektronikai céggel való együttműködésnek köszönhetően jött létre. Részletes történelmi és műszaki leírást a TS 6355 típusnál olvasható. Itt most elsősorban a különbségeket szemléltetem, de több helyen vissza fogok utalni rá. A TS 2630 szintén a monitor stílust követi. Az előlap kezelőfelületében megegyeznek. Noha kis méretű és nem túl nehéz a készülék, de nem hordozhatónak tervezték. Az áramköri kialakítása teljesen eltér a többitől. A típus Waltham WT 637 néven exportra is készült.
Korabeli ára: 27.600 Ft.[1]

Koaxiális kábel mellett használható a beépített antenna is.

Az ICC5 helyett két nagy méretű, teljesen saját tervezésű panelt alkottak hozzá. Megtartották a modul rendszert. Az előlapi modulon van a központi mikrovezérlő. A belső vízszintes panel a nagyfrekvenciás alaplemez. Az oldalsó függőleges panelen található a hálózati tápegység és a képcső vezérlése. Mindkét nagy panel műanyag sínen csúsztatható a kávába.

A hangszórót a hátlapba pattintható műanyag keret rögzíti:

A hátlapban található címke szemlélteti, hogyan kell előrefelé kiemelni a kávából az előlapi kezelőegységét. Jobbra a képcső címkéje.

Az előlapi kezelőegység:

Csak ezen a modulon alkalmaztak MELF alkatrészeket:

A készülék agya az előlapi modulon található. Lényegében olyan speciális feladatra kifejlesztett egymagos  mikroszámítógép, ami a távirányító jeleinek fogadására és kezelésére optimalizáltak. Az ITT gyártmányú SAA 1293A-03 nevű cél-mikrovezérlő továbbfejlesztése a korábbi CCU családnak, amit a Precision 2000-ben alkalmaztak. Ez már saját fejlesztésű mikrokontrollerre épül a korábbi Intel mag helyett. Szintén 40 lábú DIL tokozást kapott. Belső ROM kapacitása 6,5 kB. Külső rezgőkvarc segítségével állítja be a 4 MHz-es alapórajelet. Az információk tárolását MDA 2061 jelű NMOS technológiájú 128x8 bit kapacitású  EEPROM végzi. Be- és kimenetei TTL jelszintűek. Az SAA és az MDA három vezetékkel megvalósított Intermetall Bus-on keresztül kommunikál. A német Intermetall félvezetőgyártó és processzorfejlesztő cég az ITT tulajdona volt 1965-től[2]. A két egység közül a processzor a fölérendelt (Master), míg a memória az alárendelt (Slave) helyzetű. Információátvitelt mindig a Master kezdeményez. Az általa kiküldött első bitsorozat határozza meg az adatmozgás irányát és a későbbi teendőket. A három vezeték elnevezése: órajel (Clock), jelenlét (Ident) és adat (Data).
A televíziók különböző belső felépítéssel és funkcióval rendelkezhetnek. Ennek megfelelően a mikrovezérlőnek is módosíthatóak a szolgáltatásai bizonyos keretek között. Ami jelen esetben alkalmazásra került:
- minden funkció távirányítóról vezérelhető
- előállítja a tuner kapacitásdiódáit beállító hangolófeszültséget
- analóg beállítójelek előállítása (hangerő, fényerő, kontraszt, színtelitettség)
- két számjegyű digitális kijelző meghajtása
- előlapi nyomógombok kezelése (32 gombot tudna kezelni, de csak 8 van a minimális funkciókhoz)
- intelligens hangolási módok (vételi sáv megjelenítése, hangolásjelzés stb.)
- intelligens hang és kép kezelése állomásváltáskor (némít és sötétít stb.)
- csatornák behangolása (manuális beállítás lehetséges a távirányítóval, automata keresés nem elérhető)
- standby funkció biztosítása (a bekapcsolás távirányító segítségével vagy az előlap "ON" gombjával lehetséges)
- szerviz üzemmódot biztosít a processzor alapfunkcióinak beállításához

A processzor alatt látható a rezgőkvarc. A címkével leragasztott alkatrész az MDA 2061 jelű EEPROM.

A hálózati kapcsoló mellett található az infravörös érzékelő. A fém burkolat alatt van a fotodióda és a TBA 2800 nevű integrált áramkör.


A távirányítóban ITT SAA 1250 jelű CMOS áramkör működik. Órajelét külső RC oszcillátorból nyeri. Összesen 64 nyomógombot tud kezelni és 1024 jelsorozatot előállítani. Az adó jelei digitális formában (0 és 1) kerülnek továbbításra. A logikai 0 időtartama 100 μs, a logikai 1 pedig 200 μs. Az információt nem a felvillanások, hanem a köztük lévő szünet hordozza. Vagyis ezt a villanások felfutó élének távolsága határozza meg. Egy felvillanás 10 μs ideig tart. Egy nyomógomb folyamatos működtetése mellett az összesen 130 ms idejű jelsorozat mindaddig kiküldésre kerül, amíg a gombot el nem engedjük. Az áramkör infravörös LED meghajtására közvetlenül nem alkalmas. A kimenete több tranzisztorból álló impulzuserősítőt vezérel. A hatótávolság és a megbízhatóság növelése érdekében 2 LED-et alkalmaznak sorba kötve. Az áramimpulzus kb. 1 A nagyságú. Tápfeszültsége 6 és 9 V közötti. A távirányító 4 db 1,5 V-os AAA elemről működik A nyugalmi áramfelvétele 10
μA. Ezt úgy érték el, hogy az aktivitást figyelő áramkör leállítja az oszcillátor működését, ha hosszabb ideig nincsenek használva a nyomógombok. A kondenzátor a telep feszültségére feltöltődik és onnantól kezdve csak a szivárgási áramok terhelik.
Az SAA 1250 rendelkezik kettős működés elleni védelemmel és pergésmentesítéssel. Az infravörös fény szűrőn keresztül lép ki és szűrő van a televízió fotodiódája előtt is. Utóbbi jelét a TBA 2800 jelű bipoláris integrált áramkör fogadja és erősíti. A rendszer biztonságát növeli, hogy a beérkező bitek számát és a közöttük lévő időt is méri. Bármilyen hiba vagy eltérés esetén a jelsort elveti.

A kapcsolóüzemű tápegység és nagyfeszültségű panel. A tápegységet a TDA 4601 vezérli. Itt található a lemágnesező áramkör.

A kapcsolóüzemű tápegységben és a sorvégfokozatban BU 508 AF tranzisztort alkalmaztak. Jobbra a hazai gyártású hálózati transzformátor:

Képcső "áramkör". Leginkább csak foglalat. A panel kialakítása függ a képcső típusától. A végfokok és a vezérlés a nagyfrekvenciás alaplemezen vannak. :

Nagyfekvenciás alaplemez modulokkal felszerelve. Számos részegység a panelon került megvalósításra:

Balra a réz hűtőborda alatt a TDA 1170 függőleges eltérítő áramkör. Körülötte számos potméter segítségével lehet a képgeometriát beállítani. Ezektől kicsit jobbra található a magyar gyártmányú szinkronjel leválasztó és sorszinkronizáló áramkör. Középen a szintén hazai gyártású hangvégfok IC. Jobbra középen egy 3x2 csatornás analóg multiplexer/demultiplexer található. A SCART csatlakozó RGB jeleit kapcsolja a dekóder számára. Jobb alsó sarokban a videoerősítő áramkör dolgozik.

A tuner FET-ekkel és varicap diódákkal üzemel. A VHF sáv integrált áramkört is tartalmaz:

Kombinált video és hang KF modul. Ide érkezik a tuner jele, a SCART csatlakozóról a felerősített videojel illetve a kapcsolófeszültség a videomagnó számára. Továbbá leválasztja az audio jelet a hangvégfoknak:

Dekóder modul. A SECAM és PAL szabvány szerinti összetett videojelből RGB jeleket állít elő és felerősíti őket a képcső vezérléséhez alkalmas szintre. A SECAM jelekkel a TDA 3590A dolgozik, míg a PAL jelekkel a TDA 3560. Unitra és RFT gyártmányú késleltető művonalakkal rendelkezik.

RGB videoerősítő áramkör BF 869 S tranzisztorokkal és a hozzájuk tartozó szabályzóelemekkel. A bal felső nagyobb trimmer a függőleges frekvenciát állítja.


A készülék itthon kallódott évtizedekig. Hibásként maradt a nyakunkon. Donornak vagy alkatrésznek lett eltéve. 2023 nyarán elnöki kegyelemben részesült és türelméért cserébe helyet kapott a gyűjteményben. A javításnál látszott, hogy nagyon rossz képet produkál. Némi kutakodás után kiderült, hogy hibás az eltérítő tekercse. Mérve jónak tűnt. Egy másik hasonló példánnyal felcserélve megjavult a kép. Viszont a másik tévét nem szerettem volna szétszedni, mert inkább utóbb, mint előbb, de az is felkerül ide.
Hajdanán nem csak a lomizásban, hanem a vasazásban is kismenő voltam. Úgy rémlett, hogy van még néhány vödör eltérítő tekercsem, ami arra vár, hogy feldolgozzam és elvigyem a méhecskének. Rögtön találtam köztük egy Orion tekercset. A képcső nyakának átmérője egyezett, a tekercseket kimérve jónak tűnt. Kipróbáltam és az alábbi képeket produkálja. Milyen jó, ha az ember nem dob ki mindent! A felső két sarokban nem stimmel az eltérítés, mert a tekercs geometriája nem engedi, hogy jobban rá lehessen tolni a csőre. Egyelőre így marad. Jobbra az eredeti, de hibás tekercs látható.

A javítás után be lett programozva a készülék. Mire a fényképezésre került a sor, megszűntették az analóg kábeltelevízió szolgáltatást. Ez nem azt jelenti, hogy lassú vagyok, hanem a világ gyorsul egyre jobban. Az univerzum tágulásáról nem is beszélve.

Az AFC felett világító szegmens jelzi, hogy be van-e kapcsolva az adott csatornán vagy nem. De hogyan lett 55 csatornánk a 29 helyett? Úgy, hogy ez nem az eredeti távirányító. Az 55 csatornás típusokhoz való (TS 3342 és TS 3343). A processzor is maximum ennyit tud kezelni.

Ugyanakkor az ITT vezérlőegységének alapképességei a szerviz menüben konfigurálhatók. Mi sem egyszerűbb, be kell lépni a menübe! A távirányítóban lévő SAA 1250 integrált áramkör a nyomógombok alatt lévő érintkezők oszlopainak (a-tól h-ig) és sorainak (A-tól H-ig) mátrixából alkot jeleket. Így jön össze a maximum 64 nyomógomb lehetősége. A menü az "IR Command 1" parancs segítségével hívható elő. Ez a kód az "a-A" oszlop és sor keresztezése. Vagyis az SAA 1250 15. és 23. kivezetését legalább 0,5 s ideig összezáró nyomógomb. A gyári távirányító nem rendelkezik ilyen gombbal, ami ezt lehetővé tenné. Ehhez egy átalakított távirányítóra van szükségünk. Aki tv javítással foglalkozott anno, az rendelkezett ilyen távirányítóval. 1-1 vezeték kell az IC lábaira, amit a burkolaton kivezetünk, hogy össze lehessen érinteni. Másik megoldás, ha megkeressük az adott érintkezőket és kialakítjuk a nyomógomb helyét a többi között. Ha jól megfigyeljük a fenti távirányítót, akkor látszik, hogy volna még hely egy gombnak, de nincs ott semmi. A piros kikapcsoló feletti pontról van szó. Az a két érintkező a szerviz menüé. Na, de ilyen szép muzeális tárgyat nem fúrunk-faragunk kedvünk szerint! Megkerestem azt a távirányítót, amit apukám használt anno.

Az első szerviz üzemmód a Check (CH). Ennek az a funkciója, hogy az automatikusan ismétlődő funkciókat felgyorsítja az előlap kezelőfelületén (csatornaváltás vagy hangerőszabályzás). Eggyel továbblépve az Options (OP) menühöz érünk. Ezek az Option Byte-ok, amiket az EEPROM tárol. Négy Option Byte van, ami egyenként 8 bitet tartalmaz. Összesen tehát 32 bitet kezelhet, de nincs minden bitnek funkciója. EEPROM csere után szintén be kell állítani őket.

A Byte-ok sorszáma a bal kijelzőn látható. A hozzájuk tartozó biteket a jobb kijelző 8 szegmense realizálja. A 4 Byte között a távirányító "Hangerő +/-" gombjaival tudunk váltani. A biteket a távirányító 1-8. számaival tudjuk megváltoztatni. Hogy melyik bit mit jelent és mi a funkciója azt vagy az SAA 1293A-03 leírásában vagy a Rádiótechnika 1993-as évkönyvében találjuk[3]. Ha például meg szeretnénk változtatni az 1. Byte 1. bitjét, akkor megnyomjuk a távirányítón az 1-et. A szegmens kialszik. Ennek a bitnek az a jelentése, hogy a készülék rendelkezik-e AV móddal vagy sem. Mivel a TS 2630 rendelkezik ezzel a funkcióval, ezért ennek a bitnek világítania kell.
A csatornák számának mennyiségét szintén az első Byte tartalmazza. Ha a 3. bit nem világít, akkor 29 csatorna van, ha világít, akkor 55. A készülék tehát jól van beállítva.
A gyári távirányítón "1-' és "2-" gomb van, ezen viszont "P-/-", vagyis bármelyik számot beírhatom 10 és 55 között. Megállt a tudomány.

A 3. és 4. Byte tartalma:

Ha megváltoztattuk valamelyik bit értékét vagy behangoltuk a készüléket, akkor a változásokat a "Memo" nyomógomb segítségével menthetjük. Ekkor a kijelzőn a bal ábra jelenik meg néhány másodpercre. Standby állapotban a két középső szegmens világít.

Vételi sávok kijelzése: VHF 1 és VHF 3:

UHF sáv és AV üzemmód:

A csatorna beállításánál megjelenik a háromtartományú hangolásjelző a felső szegmenseken. A távirányítóról vezérelve a leglassabb ütemben történik a hangolás. Itt éppen az UHF sávban:

A sok pirosan világító és villogó kis szegmenstől mindenki átélheti a Predator életérzést.

   

Waltham névvel a Precision 2000 katalógusban.

1: Baráth-Kázsmér-Ujvári: A Videoton története 1938-1990; ISBN 978-963-08-5110-7.
2: Intermetall
3: A processzor, a távirányító és a szerviz üzemmód leírása a Rádiótechnika 1993-as évkönyve alapján készült.