Videoton RM 4620-76 Star

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

1978

Jellemzők

Mono táskarádió beépített félsávos mono magnóval. K, R1, R2, URH (66-104 MHz) vételére alkalmas. 2 db integrált áramkört, 14 db tranzisztort, 14 db diódát és egy szelén egyenirányítót tartalmaz. Hangerő- és hangszínszabályzóval. A rádiózást AFC áramkör könnyíti meg. Magnó, lemezjátszó, mikrofon és külső hangfal csatlakoztatható hozzá. Automatikus felvételi szintszabályzóval. Szalagvégkapcsolója nincs. Csak vasoxidos szalag használható hozzá. Telepes működésre is képes 6 db Góliát-elemmel.
Rádiófrekvenciás adatok: Érzékenység (26 dB jel-zaj viszonynál): KH: 650 μV; RH1: 150 μV; RH2: 40 μV; URH: 5 μV. Szelektivitás: KH: ≥ 40 dB; RH1: ≥ 28 dB; RH2: ≥ 22 dB; URH: ≥ 20 dB. Tükörszelektivitás: KH: 30-26 dB; RH1: 18-8 dB; RH2: 12-4 dB; URH: 20 dB. KF zavararány: KH: 23 dB; RH: 60 dB; URH: 40 dB. AM zavarelnyomás: 26 dB. Frekvenciaátvitel: AM sávon: 100-3500 Hz; FM sávon: 50-15.000 Hz. Demodulációs torzítás: AM sávon: ≤ 3 %; FM sávon: ≤ 1,2 %.
Hangfrekvenciás adatok: Frekvenciaátvitel: magnetofonról: 120-8000 Hz (± 3 dB); végerősítő (± 3 dB): 50-15.000 Hz.. Jel-zaj viszony: szalagról mérve: ≥ 40 dB. Szalagról mért harmonikus torzítása a végerősítőnek feszültségkimeneten: ≤ 5 %. Törlési csillapítás: ≥ 58 dB. Végerősítő harmonikus torzítása: < 10 %. Kimeneti teljesítmény (szinuszos): telepről: 1 W; hálózatról: 2,5 W. Teljesítményfelvétel: hálózatból: 15 W. Áramfelvétel: min.: 45 mA; max.: 550 mA.

Méret

345x200x92 mm; 3,9 kg telepek nélkül.

Egyéb

A típus elődje az RM 4620 Telstar/Star modell volt. Külsőleg az embléma, a típusszám, a skálalap szitázása, a gombok sorrendje változott. Belső szerkezetében módosult és ezzel egységesítve lett  a későbbi táskarádió típusok számára a felső fekete műanyag tartóelem, az előlap felső sarkánál a mikrofon helyének kivágása, és hátul a DIN csatlakozók konzolja.
A tápegység egy ideig megegyezett a Telstaréval, fix hálózati vezetékkel és ZX 9,1 Zener-diódával készült. Nagyjából 6000 darab RM 4620-76 legyártása után módosítottak a hálózati transzformátoron (más vas, más menetszámok), a Zener-diódán (ZPD 9,1) és kapott egy áteresztő tranzisztort (AC 187 K). A kétféle transzformátor nem cserélhető fel egymással. Az újabb változathoz külső csatlakozású hálózati vezeték való, amit a készülékhez mellékeltek. Ekkortól lett a hátlapon kialakítva a 220 V-os nyílás. A japán gyártmányú forgókondenzátort leváltotta egy lengyel fajta (Unitra), amivel az URH áramkör is változott. A rádiópanelon apróbb módosításokat hajtottak végre, de lényegében megegyezik a Telstarral. A nyomógombok funkcióelosztása módosult. Ezzel kevesebb huzalozás vált szükségessé. A végfok modul és szerelése szintén változott, de a kapcsolása megegyezik a korábbival.
A magnetofon szinte megegyezik a BRG MK 25/26 típussal. Azonban a Telstarban lévőhöz képest az áramköre teljesen újra lett tervezve. Új a felvétel-lejátszás kapcsoló (Isostat). A törlőoszcillátor és az erősítő áramkörét szétbontva két külön panelen valósították meg (előbbi kapcsolástechnikailag azonban megegyezik a Telstaréval). Az AFC-RIF kapcsoló a törlőoszcillátor panelre került, ahol korábban a skálavilágítás nyomógombja volt. Erre a panelre csatlakozik az összes magnófej-vezeték is. A RIF nyomógomb a rádióinterferenciás zavarok megszűntetésére szolgál. A magnó felvétel funkciójában a törlőoszcillátorról hallható zavarok keletkezhetnek a rádióvételben, ezt szűri ki ez az áramkör. Az új konstrukcióval csökkent az alkatrészek és huzalok mennyisége. A készülék rendezettebb, jobban szervizelhető és üzembiztosabb lett. Korabeli ára: 4600 Ft.
A rádió sokáig egy óvodában muzsikált, innen az aljára festett leltári szám. Majd a nagyszüleimhez került a konyhába. Később a nyaralóban szolgált. Végül egy cserekészülék közbeiktatásával sikerült a gyűjteményben megállapodnia. Külsőleg a szokásos kopások jellemezték, ezért az elő- és hátlapot lecseréltem egy kevésbé viseltesre. A rádióban több javítás történt korábbi élete során. Cserélni kellett a hálózati egyenirányítót, puffer kondenzátort és a végfok IC-t.

A Telstarral ellentétben a biztosítéktartó kis fedelén a szöveg 180°-os fordulatot vett és így is maradt az összes későbbi modellen:

A rádió modul. Balra középen a kis zöld téglatest egy keramikus szűrő, FP 2S06 névvel, a Starban már csak egyet alkalmaztak a korábbi kettő helyett:

Fekete műanyaggal burkolt lengyel eredetű forgókondenzátor alatta az új FM egység:

 

A magnó új tervezésű erősítő modulja balra, rajta a felvétel-lejátszás Isostat kapcsolóval. Jobbra a törlőoszcillátor panel az AFC-RIF kapcsolóval. Alatta a végfok modul a TBA 810AS áramkörrel:

A hálózati vezeték most már nem állandó lakója az elemtartó melletti rekesznek. Jobbra a módosított tápegység. Az AC 187 K tranzisztor hűtősapkája felett piros szigetelőcsőbe bújva hullámzik a ZPD dióda:

Az 1977-es Videoton katalógusban az RM 4620 Star bemutatásánál egy RM 4620-76 Star típus látható: