Videoton RC 4602 Sirius de Luxe

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

1976

Jellemzők

Nagyszuper táskarádió, K, R1, R2, OIRT-CCIR URH (63-100 MHz vagy 63-104 MHz) vételére. Hálózatról és telepről egyaránt üzemeltethető, külső hangszóró, külső telep-, hangszedő-, és magnetofoncsatlakozóval is ellátták. URH részén három előre hangolható programhellyel rendelkezik. AFC funkcióval ellátva. Félvezetők száma: 1 db IC, 15 db tranzisztor, 14 db dióda, szelén egyenirányító. Hangerő, magas- és mélyhangszín állítható a potméterekkel. Hangszórója 10x15 cm-es ovál.
Érzékenység: KH: 150 μV; RH1: 150 μV; RH2: 25 μV; URH: 3 μV. Szelektivitás: AM: 40 dB; FM: 26 dB. Tükörszelektivitás: KH: 26 dB; RH1: 8 dB; RH2: 4 dB; URH: 20 dB. Hangfrekvenciás átvitel: 70-13.500 Hz. Kimenő teljesítmény: 1,4 W. Áramfelvétel: min. 30 mA; max. 430 mA.

Méret

95x330x190 mm; 3,3 kg.

Egyéb

1973-ban került a boltok polcaira a Videoton nagy sikerű és komoly színvonalat képviselő Sirius rádiócsaládja. A legelső magyar gyártmányú táskarádió, ahol az URH rész varicap diódákkal programozható és potenciométerrel hangolható. A varicap dióda olyan változtatható kapacitású dióda, aminek a kivezetéseire kapcsolt feszültséggel változtatható a kapacitása. Így feszültségvezérelt kondenzátorként a rádió hangolásához is használhatjuk. A korai példányok URH sávja csak 100 MHz-ig volt hangolva. A típus leírásánál szerepel az integrált áramkör, ami egy VT gyártmányú hangfrekvenciás előerősítő. Később vagy elfogyott vagy már nem gyártották, ezért az azt kiváltó alkatrészeket építették be. Készült programozható URH rész nélkül is RB 4603 néven. Hálózati tápegység nélküli változata az RB 4602 Sirius.

A hátlapon lévő tábla kétféle megvalósítása:

A típusban a forgókondenzátor idővel kisebb méretűre cserélődött, a fekete műanyag burkolat mögött van balra. Varicap diódás URH tuner jobbra fent az alu dobozban. Az aljára van erősítve az a kis áramkör, ami a 9 V-os tápfeszültségből 22 V-ot készít az URH egység számára...

...ugyanis a telepes Siriushoz képest a helyét a hálózati tápegység foglalta el:

Balra az URH hangolásához használt potméter, jobbra az előre programozható URH egység:

Keresem, keresem, de sehol nem lelem azt az integrált áramkört, amit a prospektusokban és a hátoldalon lévő táblán is hirdettek. Ebben ugyanis nincs, hiába próbálták magukat a felirattal körbekerítve annak álcázni az ellenállások. A plusz egy KT 315 Б tranzisztor és az öt darab ellenállás helyettesíti az IC-t. A rádió ára ettől függetlenül változatlan maradt. Az integrált áramkör belső felépítését szemléltető kép Renczes Tamás: Rádiókapcsolások II. könyvéből való:

Sirius de Luxe és Sirius:

A típus rengeteg reklámanyagban szerepelt. Volt plakáton, prospektusokban, kártyanaptárokon: