Videoton RB 4602 Sirius

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

100 MHz-es: 1973; 104 MHz-es: 1974.

Jellemzők

Nagyszuper táskarádió, K, R1, R2, OIRT-CCIR URH (63-100 MHz vagy 63-104 MHz) vételére. Külső adapterrel (9V) vagy telepről (6x1,5V góliát elem) üzemeltethető, mivel nincs benne hálózati tápegység. Félvezetők száma: 1 db IC, 14 db tranzisztor, 13 db dióda, szelén egyenirányító. Külső hangszóró, hangszedő-, és magnetofoncsatlakozóval is ellátták. URH részén három előre hangolható programhellyel rendelkezik. AFC funkcióval ellátva. Hangerő, magas- és mélyhangszín állítható a potméterekkel. Hangszórója 10x15 cm-es ovál.
Érzékenység: KH: 150 μV; RH1: 150 μV; RH2: 25 μV; URH: 3 μV. Szelektivitás: AM: 40 dB; FM: 26 dB. Tükörszelektivitás: KH: 26 dB; RH1: 8 dB; RH2: 4 dB; URH: 20 dB. Hangfrekvenciás átvitel: 70-13.500 Hz. Kimenő teljesítmény: 1,4 W. Áramfelvétel: max. 360 mA.

Méret

95x330x190 mm; 3 kg (elemek nélkül).

Egyéb

1973-ban került a boltok polcaira a Videoton nagy sikerű és komoly színvonalat képviselő Sirius rádiócsaládja. A legelső magyar gyártmányú táskarádió, ahol az URH rész varicap diódákkal programozható és potenciométerrel hangolható. A varicap dióda olyan változtatható kapacitású dióda, aminek a kivezetéseire kapcsolt feszültséggel változtatható a kapacitása. Így feszültségvezérelt kondenzátorként a rádió hangolásához is használhatjuk. A korai példányok URH sávja csak 100 MHz-ig volt hangolva. A típus leírásánál szerepel az integrált áramkör, ami egy VT gyártmányú hangfrekvenciás előerősítő. Később vagy elfogyott vagy már nem gyártották, ezért az azt kiváltó alkatrészeket építették be. Készült programozható URH rész nélkül is RB 4603 néven. Hálózati tápegységgel egybeépített változata az RC 4602 Sirius de Luxe.

 Az alábbi négy kép közül az egyiken nincs minden rendben...

 

Igen, a szimbólumok nem fedik a valóságot. Az 1974-es rádión valamiért a magnó és a hangszóró csatlakozó fel van cserélve. Ezen az apróságon át kell lépni, a lényeg, hogy a csatlakoztatás alakhelyes legyen.

Jókora forgókondenzátor balra, varicap diódás URH tuner jobbra az alu dobozban:

TA220-01: a Videoton által gyártott speciális hangfrekvenciás előerősítő integrált áramkör. Az IC nem biztos, hogy mindig volt a polcon, ekkor a felette lévő furatokba bekerültek azok az alkatrészek, amik helyettesítették. Anyagmennyiségre így még kevesebből is kijött. Az integrált áramkör belső felépítését szemléltető kép Renczes Tamás: Rádiókapcsolások II. könyvéből való. A kis narancssárga műanyag tokos alkatrész egy szovjet KT 315 Б tranzisztor. Hajdanán ez a típus forradalmasította a szovjet tranzisztorgyártást. Az első típus volt, amit planáris technológiával gyártottak. A korábbiakhoz képest ez olcsóbb gyártást és jobb műszaki paramétereket eredményezett. A két legfontosabb tulajdonság szerepel rajta, amivel egy tranzisztort jellemezhetünk: a feszültségtűrés és a gyártási dátum. Más nem is kell, hiszen mindenki tudja, hogy ez egy KT 315.

Balra az URH hangolásához használt potméter, jobbra az előre programozható URH egység:

Ez a kis áramkör készít a 9 V-os tápfeszültségből 22 V-ot az URH egység számára. A fent említett tranzisztor itt már G utótaggal szerepel, ami azt jelenti, hogy 25 V-ig használható:

Minden rendben a bal kép élességével, csupán polírozás közben készült. Úgy össze volt karcolva a skála, hogy kénytelen voltam polírozni. Így sem tűnt el mind, de nagyságrendekkel jobb lett:

A kétféle skála 100 MHz és 104 MHz kiosztással és rengeteg apró különbséggel:

Sirius és Sirius de Luxe:

A Sirius jóval kevesebbszer szerepelt promóciós anyagokban, mint a de Luxe kivitel. Ám még így is jutott neki hely pl. exportkatalógusban vagy terméklapon: