Videoton R 822 Tihany

Gyártó

Vadásztölténygyár

Származás

Magyarország

Év

1958

Jellemzők

2+1 csöves, egyenes vevő reflex kapcsolásban. 110 V és 220 V váltófeszültségről üzemeltethető. Csak középhullám vételére alkalmas. Hátoldalán mindössze antennacsatlakozás van. 13 cm átmérőjű hangszóróval rendelkezik.
Érzékenység: < 1,5 mV. Kimenő teljesítmény: 1,2 W. Hangfrekvenciás átvitel: 120-7.000 Hz. Teljesítményfelvétel: 30 W.

Méret

260x180x140 mm; 3,5 kg.

Egyéb

A típus az Orion Pajti feljavított utóda, amit 1958 és 1960 között gyártottak. Korabeli ára 595 Ft volt. A készülék háza változatlan. A hangszóró itt is 13 cm átmérőjű. A rimlock csöveket novál típusokra cserélték. Hálózati tápegysége autotranszformátoros lett. Mindkét feszültségnél azonos az érzékenysége, a kimenő teljesítménye és a fogyasztása is. Továbbá növeli a csövek élettartamát és biztosítja a skálavilágítást. Antennabemenete hullámszűrővel is rendelkezik. Az utolsó hazai gyártású 2+1 csöves egyenes vevő volt. Törpeszuper kortársa a Badacsony.

A káva itt is a 7681 Futurit 6902 számokat tartalmazza, mint az Orionnál. A fekete külsőhöz fekete hálózati kábel jár bakelit villásdugóval. Valószínű, hogy a vezeték eredetileg barna volt, de erről hiányzott és pótolnom kellett.

A Tihany felirat szinte mindig le van törve ezeken a rádiókon. Itt is le volt. A modern technika és a 3D nyomtatás segített a problémán. Mivel nem lett egy matyó hímzés, ezért a végeredményen javítottam kicsit némi tapasszal és festékkel. Az összhatás kedvéért jobb lett volna inkább valami krémszínű festékkel kezelni a fehér helyett.
A későbbi példányokon a felirat alá beépítettek egy szalagot mintázó átlátszó műanyag díszt:

A tápegysége autotranszformátoros. A kimenőtrafó a hangszóróra költözött:

A Pajtinál előforduló hibák jelen vannak a Tihanynál is. Kis teljesítményű ellenállások, hibás kondenzátorok, kontakthibás kapcsoló. A puffer elkó még eredeti:

A csövek elrendezése és funkciója változatlan. Az EBF 80 elektroncső nagyfrekvenciás pentóda és kettős demodulátor dióda. A novál csöveknek eggyel több lábuk van a rimlock társaikhoz képest, így volt lehetőség a második dióda beépítésére. Jelen esetben nincs használva, le van földelve. Anódtekercse a panel felső részén található a forgókondenzátor mellett. Innen kapja az anódfeszültséget. A forgókondenzátor és a cső közé árnyékolásnak egy lemezt építettek be.
Az EBF 80 rácstekercse a panel alatt van. Az anód- és rácskört a cső foglalatán szintén árnyékolták egymástól. A reflex kapcsolás lényege, hogy egyidejűleg rádiófrekvenciás erősítőként és hangfrekvenciás feszültségerősítőként is működik. Előbbi esetben pentódaként, utóbbinál triódaként használva a csövet. Az itt található rezgőkörből kerül a rádióadó jele a vezérlőrácsra. A felerősített nagyfrekvenciás jelet az anódkörből visszavezetik a demodulátor diódára. A demodulált jel erősítés céljából egy szűrőláncon át ismét a vezérlőrácsra kerül.
A felerősített hangfrekvenciás jel a segédrácsról a hangerőszabályzóra majd az EL 84 végerősítő vezérlőrácsára kerül. Onnan az anódkörben található kimenőtrafó és a hangszóró következik.

Két antennabemenet van. Szűrő nélkül és szűrővel. Előbbi esetében közvetlen a csatlakozás. Utóbbinál ott a kétállású hullámcsapda, ami a Kossuth vagy a Petőfi adó jelét csillapítja. Ezt a csatlakozók alatt a bakelit lapon egy karral lehet kiválasztani és mellette beállítani:

Balra a hullámcsapda látható. A ferritmagos tekerccsel lehet pontosan behangolni. Vagy inkább el. A céljuk az volt, hogy a kevésbé érzékeny és szelektív rádión a nagy térerővel sugárzott helyi adó ne zavarja a távolsági vételt. Hajdanán a különféle hullámcsapdákat kiegészítőként forgalmazták az antik rádiókhoz. A komolyabb készülékekben gyárilag megtalálható és hangolható volt. Aztán a rádió-vételtechnika fejlődése szükségtelenné tette őket. Majd megjelent az egyszerűség irányvonalát követő Pajti-Tihany duó. Utóbbinál ezzel javítottak a szelektivitásán.
Jobbra az EBF 80 anód- és rácskörének árnyékolása. A Pajtinál alkalmazott árnyékolások itt is helyet kaptak:

A kis kanóc a hálózati biztosíték:

 

A gombok formája nagyon hasonló a Velence rádiókon használtakhoz. A világosak elég ritkák, más típuson nem találkoztam velük.