Videoton R 545 A

Gyártó

Vadásztölténygyár

Származás

Magyarország

Év

1957

Jellemzők

4+1 csöves rádiókészülék hosszú-, közép- és rövidhullám vételére. Sávnyújtóval, ferritantennával és hangszínszabályzóval is felszerelték. Hangszórója 13 cm átmérőjű. Hátoldalon lemezjátszó csatlakoztatható hozzá. A beépített MOM gyártmányú óra és az alatta található kapcsoló segítségével a rádió az előre beállított időpontban automatikusan bekapcsol kb. 50-55 percre.
Érzékenység:
HH, KH: <50 μV; RH: <80 μV. Hangfrekvenciás átvitel: 130-7.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 2 W. Teljesítményfelvétel: 50 W.

Méret

340x250x180 mm; 5,5 kg

Egyéb

Az R 545 típus órával felszerelt változata. Ez volt az első alkalom, hogy ébresztővel kombinált rádiót gyártottak Magyarországon. A szerkezetet a világhírű Magyar Optikai Művekben készítették. Teljes felhúzással egy napig jár.

Az óra szerkezetét átlátszó plexi burkolat és egy tömítés védi, amely alá jobbról belóg a hangszóró kosara. A tekerők ugyanolyanok, mint a sima asztali vekkeré, csak jóval hosszabb a száruk.

A mutatók hegye és az egész órák jelölései fluoreszcens festékkel vannak ellátva a számlapon. Jobbra a kiegészítő forrléc az óra alatti kapcsoló vezetékeinek a káva oldalán:

Ilyen volt a fészerből előszedett ütött-kopott rádió egykor. 2010-ben születésnapi ajándékként érkezett a Népszuperrel együtt. Ez volt az első két rádió, amit kívülről is felújítottam. Nem éppen autentikus anyagokkal dolgoztam, de annak is örültem, hogy sikerült. A legnehezebb műveletet talán az óra előtti összekarcolt plexi kijavítása jelentette.