Videoton BZS 51 Madison

Gyártó

Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára

Származás

Magyarország

Év

Csíkos előlappal: 1964. Rácsos előlappal: 1964. TV-VT logó: 1965.

Jellemzők

Öt tranzisztorral és egy diódával működő zsebrádió. A középhullámú sáv vételére alkalmas. Ferritantennával rendelkezik. 9 V-os elemmel működik. Állomáskereső és hangerő szabályzó van a tetején. A skála a kis ablak mögött olvasható le. Hangszórója 4 Ω-os, 65 mm átmérővel.
Nagyfrekvenciás érzékenység: <1,5 mV/m. KF érzékenység: <50 μV. Tükörszelektivitás: 26 dB. KF zavararány: 14 dB. Hangfrekvenciás átvitel: 350-2.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 90 mW. Áramfelvétel: min.:10 mA; max.: 24 mA.

Méret

120x70x30 mm; 240 g.

Egyéb

1963 év végén került a boltokba az első olyan hazai zsebrádió, amely valóban elfért a zsebben. Minden alkatrésze magyar gyártmányú, kivéve a forgókondenzátort. Az ugyanis a Mitsumi Electric Co. Ltd. terméke. Illetve előfordulhatott, hogy a végtranzisztorok Toshiba gyártmányok voltak. Kétféle stílusú műanyag házzal készült. Az elő- és hátlap színben különbözhetett. A gyártás 1965-ben állt le. Pillanatnyi előnye az árából adódott. A kortárs magyar és import zsebrádiókhoz képest olcsónak számított. Viszont 9 V-os elemmel működik, ami nehézkesen beszerezhető és drága fajta volt. Ezt a helyzetet tovább rontotta a magasabb fogyasztásból eredő rövidebb üzemidő. A konkurens készülékek általában 6 tranzisztorral rendelkeznek. A Madison esetében azért tudtak egyet elhagyni, mert a 3. tranzisztor reflex kapcsolásban egyidejűleg KF erősítő és hangfrekvenciás meghajtó is. Ez azért lehetséges, mert a középfrekvenciás és a hangfrekvenciás meghajtás a tranzisztor kivezérlési tartományának csak kis részét veszi igénybe. Ennek ellenére a típus érzéketlen és gerjedékeny volt, ami miatt alulmaradt a kortársakhoz képest és emiatt több kritikát is kapott. Idővel két apróbb módosítást eszközöltek a kapcsolásban, hogy javítsanak a minőségi jellemzőkön. A végtranzisztorok emitteréhez 10 Ω-os ellenállás került a stabilitás növelése céljából. Az 5 μF-os csatoló kondenzátorral 3,3 kΩ-os ellenállást kötöttek sorba a gerjedékenység csökkentésére. A kis mérete miatt nagyon zsúfolt, nehezen szerelhető és sérülékeny a készülék. A Madison panelját később felhasználták a Weekend asztali rádiókban.

A három közül a vajszínű példány a legkorábbi kiadású. Kapcsolása a régi rajz szerinti, ami a Rádiótechnika folyóirat 1965/3. számában található.

A rácsos kétszínű előlappal rendelkező szinte teljesen eredeti, javításmentes és működő állapotban van. A VT által a gyártás során módosított kapcsolással rendelkezik.

A "kocka" logós harmadik készülék 1965-ös. A gyár a VTTV logót 1966-ban használta először a Budapesti Nemzetközi Vásáron, majd 1967-ben vált hivatalossá. Ezen viszont TVVT szerepel... Láttam már ilyen logóval készült rádiókat és nálam is akad egy másik készüléken, tehát nem hibáról vagy véletlenről van szó. A gyári könyv alapján a típust 1965-ben gyártották utoljára, ám elképzelhető, hogy maradt raktáron és egy korai próbálkozás során az új márkaarculathoz próbálták őket illeszteni. A megmaradt készülékházakat és üres paneleket például az amatőrboltok értékesítették. Kapcsolását alaposan átalakították valamikor. Még egy tranzisztor és némi alkatrész beépítésével megszűntették a reflex kapcsolást. Hangszórója a Sokol típusból származik. A három közül ennek van a legjobb vételkészsége. A javítás során minden korabeli átalakítást megtartottam.

A régebbi:

A kapcsolásnak megfelelően átszerkesztett rajz Kádár Géza: Rádió és Televízió vevőkészülékek 1964-1966 c. könyvből való:

A fenti készülék eredetileg szürke előlappal került ki a gyárból. Én viszont színesebbé szerettem volna tenni az amúgy sem szürke gyűjteményemet, ezért előlapot cseréltem. Még a 2000-es években egy sikeres lomizáson begyűjtöttem a lent látható rettenetet. Úgy voltam vele, hogy nagyon csúnya, de majd csak jó lesz még valamire. Eljött az ő ideje. Levettem az előlapot, "kicsit" megdolgoztam, majd átmentettem a díszcsíkot és a "skálaüveget".

Az újabb kiadás:

Így nézett ki a gyár logója 1963 és 1966 között:

A két gyári módosítás. Első képen bal szélén középen tornyosul a 3,3 kΩ-os ellenállás a 10 kΩ-os tetején. Második képen a két végtranzisztor emitter lába és a föld közé beépítettek egy 10 Ω-os ellenállást (fényes barna henger). A panel maradt az eredeti, az alkatrészek lábait a meglévő furatokba zsúfolták.

A kapcsolási rajz Kádár Géza: Rádió és Televízió vevőkészülékek 1964-1966 c. könyvből való:

Az átépített:

Sokol hangszóró. A kisebb mágnes miatt jobban elfér az eredetinek a helyén. Mivel korhű átalakítás, ezért meghagytam.

 

Bal képen az eredeti elrendezés a rácsos rádióból, jobb képen az átalakítások láthatóak. Itt éppen a 3. KF tekercs és a fázisfordító transzformátor közé beépített plusz tranzisztor és kiegészítő alkatrészei szerepelnek:

Lent ugyanez csak a fólia felőli oldalon. Balra az eredeti, jobbra a módosított:

A végtranzisztorok nyugalmi áramát beállító potmétert ellenállásra cserélték:

A kapcsolási rajz a számítógépem Helyi lemez (C:) meghajtójáról származik. Ezt ugyanis az eredeti felhasználásával képszerkesztővel készítettem. Ha már korhű a rádió átalakítása, legyen korhű a kapcsolási rajza is. Ráadásul így mindháromnak egyforma a stílusa: