Videoton B 858 I.

Gyártó

Vadásztölténygyár

Származás

Magyarország

Év

1959

Jellemzők

5+1 csöves telepes készülék hosszú-, közép-, rövidhullám vételére. Hangszínszabályzója a magas hangok vágásával ad mély hangszínt. A skálavilágítás nyomógombja a készülék oldalán található. Hátoldalán lemezjátszó és külső hangszóró csatlakozással.
Rádiófrekvenciás érzékenység: < 50 μV. Hangfrekvenciás érzékenység: 50 mV. Hangfrekvenciás átvitel: 60-10.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 300 mW. Tápfeszültségek: 1,4 V fűtő- és 90 V anódtelep. Fűtőáram: 200 mA. Anódáram: 6-12 mA.

Méret

500x330x210 mm; 8 kg.

Egyéb

A telepes Szimfónia a Videoton utolsó és egyben legnagyobb villamos hálózattól függetlenül működő elektroncsöves készüléke. 1958-tól mindössze 2-3 évig lehetett gyártásban. A tranzisztor térnyerése folytán egyre több félvezetővel szerelt zseb- és táskarádió készült. A villamos hálózat lassan minden településre elért. A telepes csöves készülékeknek nem volt már hosszú távon létjogosultságuk. Többféle hullámsáv-kiosztással készültek. Illetve létezett belőle hálózati adapterrel felszerelt változat. A kettő közötti különbségeket az adapteres verziónál szemléltetem. Szokták Csobánc névvel illetni - mint ahogy a gyári könyvben is szerepel - viszont az egy másik típus. A Balaton rádió kávájába kerültek beépítésre a telepes Szimfónia sasszik B 958 jelzéssel.
A készülék az 1R5T, 1T4T, 1T4T, 1S5T, DLL101 miniatűr és a DM70 szubminiatűr csövekkel üzemel. Az 1R5T keverő és oszcillátor; a két 1T4T középfrekvenciás erősítők; az 1S5T demodulátor, szabályozó feszültség előállító és hangfrekvenciás előerősítő. Végerősítője a DLL101-es kettős pentóda, ami itt ellenütemben került alkalmazásra. Az előerősítő után található egy fázisfordító transzformátor. Ennek a primer tekercse a szekunder két fele között található a jó csatolás érdekében. A kimenő trafó negatív visszacsatolást ad a hangerőszabályzó felé. A Szimfónia ovális szélessávú hangszóróján nagyobb mágnest alkalmaztak, így jobb hatásfokot értek el. A fentieknek köszönhetően ugyanakkora torzítás mellett a kimenő teljesítménye több, mint kétszerese az átlagos telepes készülékekhez viszonyítva. A műszaki ismertető megírásában a Rádiótechnika 1960/1. számát használtam segítségül.

A rádió kivételesen szép és eredeti állapotban maradt meg. Minden alkatrésze gyári, nincs még felületi rozsda sem. Innen az is látható, hogy ebbe nem a fent említett továbbfejlesztett hangszórót építették be...:

Fent említettem a kevés használati nyomot. Ezt a tényt erősíti, hogy a hullámváltó szokatlanul feszesen és határozottan jár. Előfordulhat, hogy ennek az az oka, hogy a fűtőfeszültség két vezetékén fel vannak cserélve az adattáblák. Valójában a fekete a pozitív és a piros a negatív. A színek bekötése helyes. Ennek a gyári hibának a lent látható fűtőköri kondenzátor kevésbé örülhetett:

Sorakoznak a minyonok:

Orion logóval külföldre értékesítették a rádiókat:

A fázisfordító transzformátor. Csak ebben a típusban alkalmazták. A csövek jelöléseit a foglalat mellett egy címkén is megtaláljuk:

B 858 I. és B 858 II.: