Videoton BZS 51 Madison

Gyártó

Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára

Származás

Magyarország

Év

Mindkettő 1964-es

Jellemzők

Öt tranzisztorral és egy diódával működő zsebrádió. A középhullámú sáv vételére alkalmas. Ferritantennával rendelkezik. 9 V-os elemmel működik. Állomáskereső és hangerő szabályzó van a tetején. A skála a kis ablak mögött olvasható le. Hangszórója 4 Ω-os, 65 mm átmérővel.
Nagyfrekvenciás érzékenység: <1,5 mV/m. KF érzékenység: <50 μV. Tükörszelektivitás: 26 dB. KF zavararány: 14 dB. Hangfrekvenciás átvitel: 350-2.000 Hz. Kimenő teljesítmény: 90 mW. Áramfelvétel: min.:10 mA; max.: 24 mA.

Méret

120x70x30 mm; 280 g.

Egyéb

1963 év végén került a boltokba az első olyan hazai zsebrádió, amely valóban elfért a zsebben. Minden alkatrésze magyar gyártmányú, kivéve a forgókondenzátort. Az ugyanis a Mitsumi Electric Co. Ltd. terméke. Kétféle kinézetű műanyag házzal készült. A gyártás 1965-ben állt le. Pillanatnyi előnye az árából adódott. A kortárs magyar és import zsebrádiókhoz képest olcsónak számított. 9 V-os elemmel működik, ami nehézkesen beszerezhető és drága fajta volt, amit csak rontott a magasabb fogyasztásból eredő rövidebb üzemidő. A konkurens készülékek általában 6 tranzisztorral rendelkeznek. A Madison esetében azért tudtak elhagyni egyet, mert a 3. tranzisztor reflex kapcsolásban egyidejűleg KF erősítő és hangfrekvenciás meghajtó is. Ez azért lehetséges, mert a középfrekvenciás és a hangfrekvenciás meghajtás a tranzisztor kivezérlési tartományának csak kis részét veszi igénybe. Ennek ellenére a típus érzéketlen és gerjedékeny volt, ami miatt alulmaradt a kortársakhoz képest és emiatt több kritikát is kapott. Idővel apróbb módosításokat eszközöltek a kapcsolásban, hogy javítsanak a minőségi jellemzőkön. A kis mérete miatt nagyon zsúfolt, nehezen szerelhető és sérülékeny a készülék.
A bemutatott szürke példány szinte teljesen eredeti javításmentes és működő állapotban van. A vajszínű szintén hibátlanul, jó érzékenységgel működik.

Így nézett ki a gyár logója 1963 és 1966 között:

A fenti készülék eredetileg szürke előlappal került ki a gyárból. Én viszont színesebbé szerettem volna tenni az amúgy sem szürke gyűjteményemet, ezért előlapot cseréltem. Még a 2000-es években egy sikeres lomizáson gyűjtöttem be a lent látható rettenetet. Úgy voltam vele, hogy nagyon csúnya, de majd csak jó lesz még valamire. Eljött az ő ideje. Levettem az előlapot, kicsit megdolgoztam, átmentettem a díszcsíkot és a "skálaüveget" a szürkéről majd összeraktam a másik rádióval.