Videoton relikviák gyűjteménye
 

A rádiók és televíziók gyűjtése mellett szerencsével vagy éppen tudatosan megmentésre kerültek egyéb tárgyak is. Ezek vagy egy készülékhez tartoznak vagy reklámanyagok voltak esetleg a gyár dolgozói kapták. Mostanra annyi összegyűlt belőlük, hogy külön helyet érdemelnek a honlapon. A megszámlálhatatlan mennyiségű használati útmutatók, katalógusok mindig a készülékek mellett láthatók, amennyiben rendelkezem vele. Mivel távol áll tőlem a sport, ezért a sporttal kapcsolatos tárgyakat a hozzáértés hiányában messze elkerültem (gombfoci, Videoton SC stb.) Még annyit érdemes hozzáfűzi, hogy nálam jelen pillanatban ezek vannak. A listát idővel bővíteni fogom.

Kezdésnek jöjjön egy olyan tárgy, ami se nem televízió, se nem rádió, de még csak nem is Videoton. A Huszár borotvapengéket a budapesti székhelyű Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár Rt. készítette az 1930-as évek elejétől. Kezdetben svéd acélból készültek a hazai pengék. A csomagolása lehetett piros, zöld, kék és barna színű. Itt a piros Huszár látható. Áruk 20 fillér volt. Később 1937-38 körül megkezdték a hazai acélból készült nyerspengék gyártását. Ezzel egy időben megalapították a székesfehérvári gyárat. Nemsokára már csak a Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár Rt. készített pengéket. Az 1940-es évek elején megjelent az Új Huszár penge. Kezdetben papír csomagolást kaptak, majd bakelit tokra váltottak. Arról egyelőre nincs információm, hogy a székesfehérvári gyárban is készültek volna pengék. Egyik könyv sem írta és a profiljuk is más volt. Forrás: Az illatszerész 1924-38; Újság 1941. szeptember 5.
 


A legkorábbi kitűzőim. A Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára (VTRGy) idejében használták ezeket a logókat 1961 és 1967 között:
 

   

A gyárról szóló könyvek időrendi sorrendben. 1967-ben megalkották a VTTV emblémát és 1968-tól felvették a Videoton nevet. Létrehozták a gyári múzeumot. Nagyjából ekkortól kezdve jóval nagyobb hangsúlyt fordítottak a reklámra. Ugrásszerűen megnőtt ezen tárgyak száma is.


A híres VTTV kocka. A papírból készült 6 cm-es reklámtárgy helyet kapott a kiállításokon, boltokban a készülékek mellett. A jobbra látható aranyszínű kis címkéknek hasonló szerep jutott. A kockában találtam őket. Ezekből sokkal nagyobb méretű is készült, amit a falra akasztottak a kiállításokon.
 


Dupla falú műanyag pohár a "tv-manóval". 145x70 mm méretű:
 


Óriási méretű műanyag csipesz. 155x45x35 mm:
 


Határidőnapló. Minden hónapnál egy-egy színes fotóval:
 


Fa írószertartó  két oldalán az 1973-as naptárral. Utóbbi dombornyomású festett alumínium lemez. 240x100x40 mm.
 


A felirat szintén a boltokban a készülékek mellett kapott helyet. Létezik belőle olyan változat, ahol az alsó üres területre a "rádió, televízió, számítógép" felirat került. 270x70x30 mm:
 

   

Számolócédula vagy jegyzettömb 145x100 mm.


Vastag anyagból készült műanyag reklámszatyor. A felső éle összepattintható. Fülek nélkül kb. 40x30 cm-es:
 


Hatalmas méretű kétoldalas színes plakátok 41x60 cm méretben. 3-3 fajta, az első oldalon különböző rádiók, televíziók.
Hátoldalán az éppen aktuális termékpaletta rövid ismertetőkkel és fogyasztói árakkal:
 


Nagyobb méretű újságok fogyasztói árakkal:
 


A gyár a legkisebbekre is gondolt. Kifestő a készülékek stilizált ábráival. Ez az, ami igazán csak az idő múlásával/felnőtt fejjel/gyűjtői szemmel vált értékessé (a kívánt rész aláhúzandó). Főleg, ha még nem érintették Colorama plajbásszal az ofszet matériát:
 


Az űrkorszak hajnalán karácsonykor már nem a pöttyös labda volt a figyelem középpontjában, hanem a Mobilette tv:
 


Ha már gyerekek, akkor itt egy órarend, ami könyvjelzőnek is megteszi. Mivel az Elektroimpex külkereskedelemmel foglalkozott, ezért valószínű, hogy külföldre is jutott belőle. Ott viszont mindenki a maga nyelvén tölthette ki a hét napjait. Hagytak egy helyet a kommunista szombatnak is:
 


Ez a hatalmas 8 oldalas tacepao kinyitva 86x62 cm méretű. A sarkain lévő rajzszögek ütötte lyukakból ítélve valóban a falon függött:
 


Különféle kitűzők különféle szinkronnal:
 


A piros feliratnak nem tűje van a hátoldalán, hanem két kis fém füle:
 

Egyszerű kis méretű VTTV kitűzők.


Törzsgárda kitűzők. Ezekhez járt egy névre szóló papír elismervény, ami igazolta, hogy az adott dolgozó arany, ezüst vagy bronz kitűző viselésére jogosult. A személyiségi jogok miatt itt most csak a kitűzők szerepelnek. Minimálisan 5 év szolgálati idő után adhatták. A könyv említi, hogy gyűrűt is kapott a dolgozó. Az első kettőn a Badacsony vagy Tihany rádió stilizált képe látható. Azt gondolhatnánk, hogy akkor az 1960-as évek eleje, viszont a VTTV embléma jóval későbbi. Ezekhez nincs oklevél, ezért az évjárat ismeretlen.
 


A szögletesek jóval gyakrabban fellelhetők. 10 évre adott bronz és arany kitűző. Érdemes megfigyelni, hogy a korábbi évjáratokon a VTTV logó külön készült és utólag lett felragasztva. Megegyezik a pár sorral feljebb található kis kitűzővel. Később már egy anyagból készítették őket.
 

 


 


Ebből a fajtából létezett Videoton SC változat is:
 

 
Az 1970-es Alba Regia Videoton Interjazz Fesztivál kitűzője. Ez volt a 4. alkalom, hogy a székesfehérvári Vörösmarty Színházban rendezték meg a többnapos rendezvényt. 1967 előtt Budapesten tartották ezeket a fesztiválokat miután enyhült a politikai szigor az ilyen jellegű események irányába. Eleinte csak hazai fellépők voltak, majd fokozatosan jöttek a külföldi (baráti vagy éppen semleges országokból) előadók. Az első igazi nemzetközi fesztiválra 1970. május 14-16. között került sor, ahol a hazai művészek mellett brit, ausztrál és japán produkciók is hallhatóak voltak.
 


Különféle érmek:
 


A készülékek mellett a kitűzők felújításával is foglalkoznom kellett már. Az ezüstszínűről hiányzott a logó és a trikolor pánt:
 


Kulcstartó az 1970-es évek vége felől. Esetleg 1980-as évek eleje:
 


Nagy méretű bronz emlékplakett:
 

1958-tól a veszprémi gyáregységben állították elő a készülékek káváit. A Székesfehérvárról érkező tervek szerint alakították ki a prototípusokat. Ezek alapján történt a szériagyártás folyamatának kidolgozása is. Később a műanyag kávák öntését szintén itt végezték. A '60-as évek második felétől a hangdobozokat is Veszprémben gyártották. A Székesfehérváron előállított hangszórókat itt építették be és ellenőrizték le.


1970-ben Sárbogárdon egy kisebb Videoton üzem létesült, ahol sajtoló, forgácsoló munkát végeztek. Leginkább a munkaerő megtartása és az elvándorlás megakadályozása volt a cél. Nemsokára a fém szerkezeti elemek, alaplapok mellett kisebb szerelvényeket, tekercseket készítettek. Később önálló gyáregységgé vált, ahol kombinált tunert, transzformátorokat és a színes televíziók konvergencia-panelét gyártották. Később ehhez csatlakozott a Tünde tv alaplemezének előállítása és a készülékek próbaüzemeltetése:
 


Videoton tálak. Enyhén homorú kialakítással, az alján 4 db gumis lábbal, 175x190 mm mérettel. Valószínű, hogy ebbe került a pénz a kasszánál a vásárlás során. Van, aki hamutálcának hívja. Mivel műanyagból készült, ezért hő hatására tönkremegy.
 


Az emblémákból kettő fajta van az aljukon. A milánói cég különféle műanyag reklámtárgyakat készített a megrendelőknek.
 


A mexikói olimpiára több reklámanyagot is kiadott a Videoton. Az 1968. évi nyári olimpiai játékokra megjelent korongnak 14 cm az átmérője. Az egyik oldalán az első modern kori játékoktól számított események vannak időrendben feltüntetve, illetve az 1-6. helyezettjeink száma. A másik oldalon az előző, vagyis a tokiói olimpián elért érmeink száma és az adott számban érmet szerző sportolóink neve található.
 

Az elmúlt évszázadban többször előfordult, hogy a világpolitika úgy döntött, nem a páston kell megvívni a másikkal szembeni harcot.