Orion CTV 662/K SPOC Orchidea

Gyártó

Orion

Származás

Magyarország

Év

1989

Jellemzők

66 cm képátmérővel rendelkező, 29 csatornás, színes televízió távirányítóval. SECAM-PAL, OIRT-CCIR normák vételére alkalmas. Az előlapon található a videomagnó, magnetofon és fejhallgató csatlakozója. Mellettük a beépített hangszóró vagy a póthangszóró közötti váltókapcsoló található. Alatta a csatornaszámot lehet léptetni illetve a hangerőt beállítani. Az "Ideál" gombbal a képet és a hangerőt a gyári értékekre lehet visszaállni. Minden más funkció a távirányítóról vezérelhető. Antennabemenetére koaxiális kábel köthető. A hátlapon egy csatlakozó van a külső hangfalnak. Távirányító típusa: Infra Computer 04. Készenléti tápegységgel és adásvég-kapcsoló áramkörrel rendelkezik. A hálózati kapcsolót hosszan nyomva vagy a távirányítóról vezérelve bekapcsol, utóbbi segítségével készenlétbe helyezhető. Adásszünet esetén kb. 5 perc elteltével a készülék kikapcsol.

Méret

795x525x450 mm. 38 kg.

Egyéb

Adományozó: Farkas Elemérné.
Képcsöve Nokia A66EAF00X01 szupersarkított kivitelű.

 

 

Adásszünet! A törött lábak cseréje sosem volt egyszerű. Itt már újra négy lábon áll:

A képcső kiemelését igencsak megnehezítik a fixen rögzített műanyag konzolok, amik végein még egy-egy csavar is van:

Fent a hálózati tápegység, lent a készenléti:

Balra a hálózati kapcsoló modulja, amin rajta van az infravevő, a kijelzők és a hálózati relé. Az infravevő fém házában egy áramkör található a TBA 2800 infra-előerősítővel. Jobbra a magnetofon-csatlakozóegység:

Balra a kezelőegység modulja. Az SAA 1293-03 nevű NMOS processzor dekódolja a távvezérlő jelét; tárolja a beállított csatornákat; előállítja a hangolófeszültségeket; a hangerőt, kontrasztot, fényerőt és színtelitettséget szabályozza; kapcsolja az AFC-t; kapcsol a tv és AV között illetve előállítja a tuner számára a sávkapcsoló feszültségeket. Mellette van a rózsaszín körömlakkal nem túl szépen összekent MDA 2061 memória IC. Ez egy 1024 bit-es EEPROM, ami az opciós adatok tárolására szolgál. Jobbra a képcső áramköre:

Nagyfrekvenciás alaplemez. Legfelül középen a hangmodul, kicsivel alatta az adásvég-kapcsoló áramkör. Ennek kettős feladata van. Csatornaváltásnál, csatornakereséskor vagy üres képernyőnél leszabályozza a hangerőt, ezért nem hallható az erős sistergés. A másik feladata, hogy adásszünetnél a videojel hiányában kb. 5 perc elteltével kikapcsolja a készüléket. Van még egy védelmi funkciója is. A modulra az eltérítő alaplapról sorimpulzus érkezik, amit az elektronika figyel. Amint ez megszűnik, működésbe lép az áramkör és a hálózati kapcsoló melletti relét oldva kikapcsolja a készüléket (vagyonvédelmi funkció). Azonban a modul nélkül is üzemel a tv. Sokszor a javítás helyett egyszerűen kiépítették belőle.
Balra tőle a kisebb alumínium borítású tömb a video KF modul, lent pedig a FET-es VHF-UHF tuner. Jobbra a függőleges modul a dekóder. A video KF modulból érkező összetett videojelből RGB színjeleket állít elő és felerősíti a képcső áramkör számára:

Eltérítő alaplemez. A bal felső sarokban van egy kisebb üres terület. Korábban itt kapott helyet a raszterkorrektor modul. A régebbi készülékekben használt képcsövek (Unitra, Videocolor) elektronikus raszterkorrekciót igényeltek a párnatorzítás kiküszöbölése érdekében. A Nokia képcsőnek nincs erre szüksége, mert az eltérítő tekercs geometriai kialakítása megoldja ezt a problémát.
Jobbra fent zöldben a sokszorozó a fókusz potméterével, alatta kívülről kapaszkodik a sorvégtranzisztor. Középen a sorkimenő primer tekercse (DA 019 E típus). Balra lent a képeltérítő modul, aminek segítségével a képgeometriát lehet potméterekkel beállítani, jobb alsó sarokban pedig a szinkronmodul:

Telefunken gyártmányú BU 208 sorvégtranzisztor. A tápegységben ugyanilyen típust alkalmaztak. Jobbra a szintén eredeti BG1898-641-318 jelű kisáramú nagyfeszültségű sokszorozó:

Valószínű az Infra Computer 04 típusú távirányítóval árulták a készüléket (nem találtam róla adatot). Ezt az Orion gyártotta. Mellette az osztrák Ruwido által készített, de a gyárival megegyező típus:

A távirányítóban SAA 1250 nevű CMOS áramkör üzemel. Az IC 15. és 23. lábát összezárva a televízión a szerviz-állapotba jutunk, amikor is a készülék előlapján a 7 szegmenses kijelzőn különböző szimbólumok jelennek meg. A készülékben nincs teletext dekóder, ezért csak két almenüt érünk el: Check és Options. Első érintésre "Ch" felirat jelenik meg, második érintéskor "OP". Ebben az esetben a hangerő + vagy - gombjával válthatunk az 1., 2., 3., 4. opciós byte-ok között. A számok melletti kijelzőn minden szegmens egy bitnek felel meg. Ennek értéke lehet 1 vagy 0. Egynél világít, nullánál sötét. A távirányító 1-8 nyomógombjainak segítségével lehet elérni, hogy az adott szegmens vagy világít, vagy sötét marad, vagyis a jelfeldolgozó a műveletet végrehajtja-e vagy sem. A műveletek részletes leírását egy terjedelmes opciós táblázat tartalmazta az SAA 1293 adatlapjában.
Ellenőrzés során meg kell győződni arról, hogy az előírtnak megfelelő szegmensek világítanak, ekkor működik helyesen a készülék. Ha nem a készüléknek megfelelő ábra látható, akkor a fenti módszer segítségével be kell állítani. Beállítás után a távirányító "Memo" gombjával menthetjük a változásokat. A szerviz-állapotból a 15. és 23. lábat összezárva léphetünk ki.

A fenti képeken látható, hogy mindkét kijelzőn dereng a 6. szegmens. Ez egy kicsit megtévesztő, a 4. opciós byte esetében egyik sem világít.

Egy szép színű Orchidea: