Orion AT 505-622 Duna

Gyártó

Orion

Származás

Magyarország

Év

Jobb: 1962; bal: 1964.

Jellemzők

14 csővel működő televízió 53 cm képátlóval. 10 OIRT csatorna vételére alkalmas. Az előlap alatt van elrejtve a bekapcsoló/hangerőszabályzó, fényerő és kontraszt potmétere. A hátlapon hangszín, képlinearitás és képmagasság állítható. A csatornaváltót a készülék oldalán helyezték el a finomhangolóval együtt. Egy darab ovális hangszóróval rendelkezik. 220 V-os hálózatról, egyen és váltóáramról egyaránt működik.
Kép- és hangérzékenység: jobb, mint 300 μV. Függőleges linearitás illetve torzítás: ±10%. Vízszintes linearitás illetve torzítás: ±12%.

Méret

600x580x470 mm; 35 kg.

Egyéb

A jobb oldali tévét adományozta: Berényi István.
A típust 1959-ben mutatták be. Ez volt a második nagyképernyővel rendelkező televízió típus Magyarországon. Az itt bemutatott két példány már az AT-505 módosított változata (AT-505-622). 1962-ben változtattak rajta néhány dolgot. Külsőleg a legfeltűnőbb, hogy a Duna nevet kapták, ami a képcső körüli díszkeret jobb alsó sarkába is feltüntették. Elektromos felépítését illetően több apró módosítást is végrehajtottak. A két darab PY 82-es egyenirányító-csövet felváltották szeléndiódákkal. A szerviztapasztalatok azt mutatták, hogy a dióda kevésbé hajlamos meghibásodásra, mint a cső. A másik jelentős változtatást a zavarsugárzás miatt vezették be. Ugyanis az érzékenyebb rádiókban zavart keltett a tévé. Módosítottak például az eltérítőtekercs táplálásán, a sorkimenő trafón. A típus megegyezik az AT-403 Tisza tévével, ami viszont 43 cm-es képátlóval rendelkezik..
/a képek vegyesen szerepelnek mindkét példányról/