Orion AT 3561 O
Gyártó Orion
Származás Magyarország
Év 1972
Jellemzők

61 cm képátmérőjű, fekete-fehér, UHF-VHF sávokra alkalmas asztali televíziókészülék OIRT normával. 220V-os hálózatról üzemeltethető 140 W fogyasztással. A készülék 8 db elektroncsövet (+1 a képcső), 27 diódát, 9 tranzisztort, 1 integrált áramkört tartalmaz. Egy ovál hangszóró van beépítve. Hangfrekvenciás kimenő teljesítménye 2 W és 5% torzítással. A tévé 7 programhellyel rendelkezik. Fényerő, kontraszt, hangszín, hangerő tolópotméter található a gombsor felett. A készüléken automata a fényerő-kontraszt együttfutás, képméretstabilizálás, nagyfeszültség stabilizálás. A tévé hátoldalán található a sor- és képfrekvencia és a képamplitudó szabályozására alkalmas potenciométereket.
Képérzékenység: 50 μV. Hangérzékenység: 26 μV. Szinkron érzékenység: 50 μV. Szelektivitás: kép, hang: 52 dB. Képtorzítás: max. 8%. Trapéztorzítás: max. 2%. Tükörszelektivitás: VHF: 40 dB; UHF: 25 dB. Hangfrekvenciás átvitel: 100-12 000 Hz.

Méret 695x480x230 mm; 18 kg.
Egyéb

Adományozó: Burány András.
Ez a típus az Orion 60 exportmodellje. Teljesen új kávát és kezelőfelületet kapott. Képcsöve Philips gyártmány. Elektroncsövei Mullard típusok voltak. Csak CCIR normát tudott. Egyedül a sasszi egyezik meg az itthon jól ismert alaptípussal. Ausztriában a Funkberater Exklusiv elektronikai kereskedelmi vállalat a saját logójával forgalmazta. Innen származik a koronás embléma az előlapon. Számos más gyártó (Kapsch, Minerva, Hornyphon) készülékeit is bevonta a termékpalettájába. Az Orion külkereskedelmi tevékenysége folytán eljutott még többek közt Finnországba, NSZK-ba és Irakba is.
A megmaradt árukészletből nagyon minimális mennyiség Magyarországon is értékesítésre került. Ekkor került rá az Orion ezüstszínű címke a típusszámmal az előlapra és a magyar nyelvű figyelmeztetés a hátoldalra. A csövek Tungsram gyártmányokra cserélődtek és át lett alakítva csak OIRT normára. A típus kapcsolási rajzát Gyurkovics Attila - Tv áramkörök mérése és beállítása c. könyv tartalmazza.
Az Orion gyár fennállásának 60. évfordulója alkalmából forgalomba hozta az Orion 60 készülékcsaládot. További tagja az AT 4561 Orpheus; AT 5561 Orion 60 és az AT 1551 Venus Super.

Balra a hazai Orion 60, jobbra az exportmodell: