Videoton SPA 300

Gyártó

Videoton Audiotechnikai Kft.

Származás

Magyarország

Év

1990

Jellemzők

Sztereo végerősítő. RCA bemenettel a hátoldalon, min. 8 ohm hangfalakhoz, rugós csatlakozókkal. 2x130 W névleges és 2x150 W zenei teljesítménnyel.

Méret

434x330x80 mm; 9 kg.

Egyéb

Ha van ritkának nevezhető és különleges típus a Videoton történelmében, akkor ez az erősítő az egyik ilyen. Előtte végfokot nem gyártott és nem is forgalmazott. Hogy mi történt? 1988 év végén elkezdődött a Videoton feldarabolódása kisebb cégekre. A Videoton Audiotechnikai Kft. profilja lett a közszükségleti elektronika, a rádiógyártás. Első fecskének szánták az SPA-t, ami nem kimondottan Hi-Fi céllal született, de annak is megfelel. Kénytelen vagyok más tollával ékeskedni, ugyanis a Hi-Fi Magazin 1990/2. számán kívül más információ nem áll rendelkezésemre a típusról. Itt azt írták, hogy az NSZK-beli Wersi cég elektromos orgonáihoz készültek, amelynek bizonyos típusait Székesfehérvárott gyártották. Továbbá nagy teljesítményű vonalerősítőként, hangosításra is alkalmas csarnokokban stb. Példányszámokról nem esik szó, mert a cikk a próbagyártás előtt készült. Hogy meddig jutott a széria, arról sem tudok. Eddig három ilyet láttam a sajátomon kívül. Illetve van egy kép a típusról "A Videoton története 1938-1990" című könyvben (ISBN 978-963-08-5110-7), ez lent látható. A 4+1 darabon amit megfigyeltem, hogy eltérőek az előlapok rajzolata, a belső is több ponton más, befejezetlennek tűnnek a burkolatok (enyém is hiányos), csak az enyémen van szériaszám, de az is sérült (már ha egyáltalán a sajátja). Mintha megrekedtek volna a prototípus fázisban. Sajnos az akkori piaci helyzet, az átalakuló gazdaság, a minimális példányszám és talán a kellő marketing hiánya miatt a múlt homályába veszett a típus.
Két jókora BEAG toroid transzformátor szolgáltatja a ± 60 V tápfeszültséget oldalanként, saját egyenirányítással. Terhelve kicsit kevesebb, de  így is nagy bátorság volt a tervezés részéről a 63 V-os pufferkondenzátorok választása... A két oldal kvázi külön végfokot alkot egy panelen. Egyetlen közös pontjuk a relés hangfalvédő és lágyindító áramkör. Bemenetén egy NE5534N igen kis zajú műveleti erősítő található. Ez a kettős hangerő potméterrel külön panelen helyezkedik el az előlapra erősítve. Innen a jel egy tranzisztoros differenciál-erősítőre kerül. Majd a Telefunken BF469-470 komplementer meghajtókon keresztül a Philips BDV66D-BDV67D Darlington-tranzisztorokra.
A lakkozott fa oldalburkolatot én tettem rá, pótolva a hiányos külsőt.


Szériaszámok:
...5411 - saját

"A Videoton története 1938-1990" című könyvben szereplő fotó. Érdekes, hogy "EA" betűkkel kezdődik az előlapon a típusmegjelölés, mint a korábbi erősítők esetében:

Reklám egy 1991-es magyar katolikus kiadványból: