Videoton RD 3603 R6

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

Első: 1979. Második (900): 1974. Harmadik (2996): 1973.

Jellemzők

Közép- és rövidhullám vételére alkalmas  8 tranzisztoros mono autórádió. 6 V-os tápfeszültséggel és negatív testeléssel üzemeltethető. Hangszóró impedancia: 2 Ω.
Rádiófrekvenciás adatok: Érzékenység (20 dB jel/zaj): KH: 20 μV; RH: 15 μV. Szelektivitás (250 kHz/1 MHz-en ±5 kHz elhangolásra) : 30 dB. Tükörfrekvenciás zavararány: KH: 40 dB; RH: 20 dB. KF zavararány: KH: 40 dB; RH: 40 dB.
Hangfrekvenciás adatok: HF érzékenység: 15 mV. Frekvenciaátvitel: 80-10.000 Hz 3 dB). Zajszint: -52 dB. Kimeneti teljesítmény: 1,5 W. Teljesítményfelvétel: min. 2 W; max. 8 W.

Méret

95,5x39x150 mm; 750 g.

Egyéb

A második rádióhoz a díszkeretet ajándékozott: Deutsch Péter.
A típus az RD 3603 R (Zsiguli-autórádió) módosított verziója, ami 6 V-os rendszerű gépjárművekhez való. A két modell 19 alkatrész értékében különbözik egymástól. A kisebb tápfeszültséghez kisebb kimenő teljesítmény tartozik. Továbbá 2 Ω-os hangszóró illeszthető hozzá. Variométeres hangolású. Végfokozatában AD161-AD162 komplementer tranzisztorpár dolgozik.
Az első autórádió hibátlan állapotban van, de sajnos egyetlen címkéje sincs meg. Javítva, szétszedve még nem volt. A leplombált csavart én tekertem ki először. A második már látott szebb napokat, de szétszedve még ez sem volt. Egyszer régen sikerült kitekerni a viaszdugós csavart, akkor lett beazonosítva az évjárata. A Zsiguli-programban és azon túlmenően is százezrével készültek az autórádiók, ezért a szériaszámok nem követik az évjáratok alakulását. Kezdetben fehérre festett fémlemez volt a skála háttere. A skálahúrozás görgőkön futott. Az oldalán van a nyílása a trimmer kondenzátornak, ahol az autó antennájával össze lehet hangolni a készüléket. A harmadik készülék - donor - azért került fel az oldalra, hogy ezt szemléltesse. Később a skála háttere egy fehér műanyag elem lett. A skálahúr a műanyagon fut körbe. A trimmer kondenzátor az előlap mögé, a skála alá került elhelyezésre a könnyebb hozzáférhetőség érdekében.

Első készülék, későbbi kiadás:

A trimmer kondenzátor az előlap mögött illetve a fedőburkolat belseje:

A végtranzisztorok:

Balra a variométer egysége. Jobbra a tápfeszültség kétfokozatú szűrője. Sokszor azonban ez nem volt elég a zavarmentes vételhez:

Második készülék, korai széria:

Balra a trimmer kondenzátor a készülék oldalán. Jobbra a gyári mintás viaszdugó a fedélburkolat csavaron:

Összehasonlító képeken a régebbi és az újabb széria:

 Donor készülék a korai verzió szemléltetéséhez:

Az előlap mögött egy tartófül van némi üres hellyel a potméter mellett, a hangoló kondenzátor még a készülék oldalán található. Nehezen elérhető, ha már beépítésre került a készülék:

 

 

Autórádió kínálat a Videoton 1978-as katalógusában: