Videoton RA 2301 Nápoly

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

Fehér: 1974. Világos, mintás: 1975.

Jellemzők

Közép és rövidhullám vételére alkalmas asztali rádiókészülék. Bemenetére magnó illetve lemezjátszó csatlakoztatható rá. 8 db tranzisztorral és 2 db diódával.
Rádiófrekvenciás adatok:
Érzékenység (20 dB jel/zaj): KH: 20 μV; RH: 15 μV. Szelektivitás (250 kHz/1 MHz-en ±5 kHz elhangolásra) : 30 dB. Tükörszelektivitás: KH: 46 dB; RH: 16 dB. KF zavararány: 315 kHz-en: 60 dB; 560 kHz-en: 40 dB.
Hangfrekvenciás adatok: HF érzékenység: 15 mV. Frekvenciaátvitel: 80-10.000 Hz (-3 dB). Zajszint: -52 dB. Kimeneti teljesítmény: 3,5 W. Teljesítményfelvétel: max. 12 W.

Méret

560x182x180 mm; 4,5 kg.

Egyéb

A világos színűt adományozta: Sándor Tamás.
A készülék alapja az RD 3603 autórádió. A termelés megindulását követően megjelentek az asztali változatok. Kapott egy hálózati tápegységet, a kapcsolós potméter funkcióit szétválasztották, a külső jelforrásnak előerősítőt építettek be illetve van egy antennacsatlakozója is. Mindez egy rétegelt lemezen foglal helyet a készülékben.
A régi széria kávája fehérre festett rétegelt lemezből készült. A fekete vászon kiáll az előlap síkjából és műanyag díszkeret veszi körbe. A két tekerőgomb az RD 3603-tól származik. A hátlapján a nyomtatott szöveg fent, a rácsozás pedig lent található. A rács belső felén a hálózati egység mögött egy háló van felragasztva némi védelem gyanánt.
Később  a káva három oldala faforgács lapokból készült műanyag fóliával burkolva. Utóbbi lehetett színes vagy famintás. A vászon a korai változatoknál fehér volt, később fekete lett. A hátlapon a szöveg és a rács helyet cserélt, valószínű az érintésvédelem miatt. A tekerőgombok a későbbi autórádiókéval megegyezők. Az elektronikájuk lényegében egyforma. A fehérnek az előerősítője függőlegesen van szerelve a rádió oldalához és egy hosszú Isostat kapcsoló csatlakozik hozzá. A későbbieknél a panel vízszintesen van szerelve és a kapcsoló is lerövidült. A skálaizzó közvetlenül a tápegységre van kötve.
Korabeli ára: 1450 Ft. Testvérmodellje az URH sávos Nápoly de Luxe és a lemezjátszós Verona.

 

A rács lent van, amin némi háló nyúlt védelmet a megrázó élmények ellen:

Az autórádió burkolatok nélkül került felhasználásra. Kivették a 12 V-os zavarszűrő elemeket a végfok mellől, a skálaizzó a tápegységre van kötve:

Jókora Isostat kapcsoló és a függőleges előerősítő áramkör:

 

Balra a vízszintesen szerelt előerősítő. Jobbra a hiányzó 12 V-os rendszerhez tartozó zavarszűrő alkatrészek helye:

 

Nápoly és Nápoly de Luxe:

Nápoly a Videoton 1973-74-es katalógusából: