Videoton Amatőr rádióépítő készlet

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

1968-tól

Jellemzők

4 tranzisztort tartalmaz. Középhullám vételére alkalmas. Az egyetlen tekerőgombbal az állomásokat lehet behangolni. A hangerőt egy belső potméterrel kell beszabályozni. Illetve ha nem megfelelő, akkor kívülről egy csavarhúzóval az erre kialakított nyíláson keresztül. 6 V-ról működik. A készlet mellett egy majdnem teljesen megépített, működő rádióm is van. Korabeli ára: 279 Ft.

Méret

215x90x60 mm

Egyéb

1968-ban került a boltok polcaira a Videoton által gyártott Univerzál 007 névre hallgató amatőr rádióépítő készlet. A Magyar Honvédelmi Szövetség Központi Rádióklubjában történt a fejlesztés. A gyártást a Videoton végezte. Ismeretterjesztési, tanulási célokat szolgált, hogy még nagyobb közönség számára tegye elérhetővé, megismerhetővé az elektronika és a rádió világát. További érdekesség, hogy a Magyar Televízió műsorsorozaton keresztül mutatta be a készletet a televízióban. A csomag 7 eszköz megépítését tette lehetővé.
Fénytávíró; hangtávíró; villogó; hangfrekvenciás erősítő; kaputelefon; diódás rádiókészülék; egyenes rendszerű, 4 tranzisztoros, reflex kapcsolású rádiókészülék. A doboz tartalma: 2 készülékház, 2 szegecselt szerelőpanel, 2 hangszóró, ferritrúd, forrasztópáka, szeszlámpa, 2 db 3 V-os rúdelem, 10 m kéteres vezeték. Továbbá 9 tasakban szétosztott alkatrészek (tranzisztorok, ellenállások, kondenzátorok, csavarok, kapcsolók stb.)
Nem sokkal az Univerzál 007 készlet elterjedése után megjelent az Amatőr 001 nevű kiegészítés. Ennek segítségével rókaadót illetve rókavevőt lehet építeni. A készülék kicsinysége miatt a felhasználási alapterülete korlátozott (max. 20 m). Viszont használatát csak engedély birtokában tették lehetővé. A rókavadászatnak nevezett játék és sport lényegében rádió iránymérés.

Az Univerzálon alapul az Amatőr rádióépítő készlet. Egy készülékházzal és a csak ehhez szükséges alkatrészekből megépíthető egyenes rendszerű, 4 tranzisztoros, reflex kapcsolású rádiókészülék, ami a középhullámú sáv vételére alkalmas. A készlet használati útmutatója részletezi az elektromos alapfogalmakat, alkatrészek jelöléseit és rajzjeleit, kapcsolási rajz és beültetési ábra is van benne. Az összeszerelést és tesztelést megkönnyítette a VT Amatőr forrasztópáka és tápegység.

Ferritantenna, nagyfrekvenciás fojtótekercs, nagyfrekvenciás transzformátor és kimenő transzformátor:

A kis dobozra így vagy úgy, de 60 alkalommal fért rá az, hogy "Videoton". Kondenzátorok, ellenállások és félvezetők vannak benne:

A hangszóró dobozában kapott helyet a két szerelővilla:

A készlet árának közel negyedét a hangszóró teszi ki:

Megépített Amatőr rádió (csak semmi pánik, nem a készletből van, ez már korábban megvolt):

A rádióamatőrök kénytelen voltak legtöbbször maguk megépíteni a készülékük házát is, mert nem igazán volt kapható erre ideális alkalmatosság. Az Ezermester és Úttörő Bolt Vállalat bolthálózat által értékesített Videoton burkolatok sovány vigaszt nyújtottak számukra a korlátozott felhasználási lehetőségek miatt:

A képek a Rádiótechnika 1968-as számaiból valóak:

A Magyar Televízió stúdiójában az első adás az Univerzál 007 építőkészletről. Műsorvezető: Hetényi László. Riporter: Horvát János.

Az Amatőr 001 rókavadász építőkészlet reklámja:

A BRG-Videoton közös exportkatalógusában az Univerzál 007:

Az Amatőr reklámja az 1969/6-os Rádiótechnikában: