Videoton BR 1064 II. Orionton

Gyártó

Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára (Videoton)

Származás

Magyarország

Év

1965

Jellemzők

Hét tranzisztorral és két diódával működő táskarádió.  K, Halászsáv, R hullámsávok vételére alkalmas. Ferrit és teleszkópantennával rendelkezik. 2 db 4,5 V-os laposelemmel működik. Beszéd-zene hangszínkapcsolója van. Külső antenna vagy gépkocsi antenna köthető rá.
Érzékenység: <50 μV. KF érzékenység: <80 μV. Tükörszelektivitás: HH, KH: 34 dB; RH: 10 dB. Hangfrekvenciás átvitel: 100-4000 Hz. Kimenő teljesítmény: 0,5 W. Áramfelvétel: min.:18 mA; max.: 100 mA.

Méret

240x180x80 mm; telepek nélkül: 1,9 kg.

Egyéb

1964-ben a KGST országok között korábban létrejött megegyezéseket követő ipari átszervezések miatt a Telefongyár Rt. megszűntette rádiógyártását. A szakosítás értelmében a hazai rádiógyártás profilgazdája a Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára lett. A VTRGy átvette a Tertától a T 1064 Orionton modellt az év második felében. VT logóval látták el a skálát, a szerkezet azonban továbbra is Terta maradt. Ez lett a gyár első táskarádiója. A gyártás kezdetén a Terta felügyelete mellett haladt a termelés. Később apró módosítások történtek. Például a pirosra festett fém skálamutató műanyagra váltott. A Remix eredetű hangerő potméter mellett megjelent a VT saját gyártása. A potmétert tartó konzol eszerint változhatott. A gyakoribb modellváltozata BR 1064 néven készült, hosszúhullám, középhullám, rövidhullám kiosztással. A gyár 1967-ben nevet és logót váltott, ezért az utolsó évben készült példányokon már a VT-TV kocka látható. Az Orionton 1968-ban került le a termékpalettáról. A legyártott mennyiség majdnem elérte a 200.000 darabot.

Az eredeti teleprögzítő pánt elfáradt, ezért újat készítettem. Az elemek alatti filckorong szintén saját reprodukció:

Ez a fém keret saját szériaszáma. A Tertánál ez volt használatban. A Videoton erre szegecselte a saját alu tábláját. De ez itt elmaradt, pedig ekkor már bőven nem a Terta gyártotta a típust:

Gépkocsiban történő használatnál alkalmazható ez az antennacsatlakozó:

1967-ben a gyár nevet és logót váltott. Ilyen lett a skála a típus gyártásának utolsó évében készült példányokon:

Előtérben a BR 1064 verzió: