Vega 326

Gyártó

Berdszki Rádióüzem

Származás

Szovjetunió

Év

1982

Jellemzők

Mono táskarádió félsávos mono magnóval és beépített elektretmikrofonnal. H, K, URH (66-73 MHz) vételére alkalmas. 35 db tranzisztort, 14 db diódát és egy szelén egyenirányítót tartalmaz. Hangerő- és hangszínszabályzóval. Az FM rádiózást AFC áramkör és hangolásjelző LED könnyíti meg. Magnó, lemezjátszó, mikrofon és antenna csatlakoztatható hozzá. A felvételi szintszabályzás manuálisan történik. A jelszint Deprez-műszeren ellenőrizhető. Szalagvégkapcsolója nincs. Csak vasoxidos szalag használható hozzá. Telepes működésre is képes 6 db Góliát-elemmel.
Rádiófrekvenciás adatok: Érzékenység (26 dB jel-zaj viszonynál): HH: 2,2 mV (ferritről); KH: 1,2 mV (ferritről); URH: 50 μV (teleszkópantennáról). Szelektivitás: HH: 28 dB; KH: ≥ 22 dB; URH: 28 dB. Frekvenciaátvitel: AM sávon: 200-3500 Hz; FM sávon: 200-7000 Hz. Demodulációs torzítás: AM sávon: ≤ 4 %; FM sávon: ≤ 3 %.
Hangfrekvenciás adatok: Frekvenciaátvitel: magnetofonról: 60-10.000 Hz (± 3 dB); végerősítő (- 2 dB): 60-10.000 Hz.. Jel-zaj viszony: szalagról mérve: ≥ 40 dB. Szalagról mért harmonikus torzítása a végerősítőnek feszültségkimeneten: ≤ 5 %. Törlési csillapítás: ≥ 60 dB. Végerősítő harmonikus torzítása: < 10 %. Kimeneti teljesítmény (szinuszos): telepről: 0,5 W; hálózatról: 0,8 W. Teljesítményfelvétel: hálózatból: 6 W. Áramfelvétel: min.: 40 mA; max.: 430 mA.

Méret

335x275x100 mm; 3,9 kg telepek nélkül.

Egyéb

A Berdszki Rádióüzem 1977-től kezdve gyártotta a Vega 326-os típust. A magnetofon szinte megegyezik a BRG MK 25/26 típussal. Az eredetitől eltérően kiegészítették egy pillanat-állj kapcsolóval. A hozzá tartozó elektronika viszont már orosz tervezés. CCIR URH-val és japán magnetofonnal felszerelt exportváltozata a Vega 327.

A rádiót a rakasz-szürke szín mellett a nyelvi sokszínűség jellemzi, főleg ami a hátoldali táblát illeti. A bal felső sarkában látható a Technointorg logója, ami az egyik szovjet elektronikai import/export vállalat volt globális szinten. Ismertebb neve a Tento:

A kis piros lencse mögött egy glimmlámpa van. A primer körbe van kötve, ezért amikor a rádiót csatlakoztatjuk a hálózathoz, a lámpa világít. Akkor is, ha a rádió ki van kapcsolva:

A beépített mikrofon kívül-belül:

A fejhallgató jack csatlakozója, ami elég egyedire és robosztusra sikeredett:

A hálózati csatlakozó felett van a primer biztosíték:

A skáladob alatt van a hangfrekvenciás erősítő, mögötte a rádiófrekvenciás egység:

A BRG magnó jelenlétére a válasz valószínűleg a tervgazdaságban keresendő:

Magnetofon áramköre:

Hangerő, hangszín és a felvételi jelszintet állító potméterek a végfok modulon:

Deprez-műszer:

URH hangolást segítő LED fém tokozásban és az elemtartó belseje:

Felemás tuchel csatlakozók. Jobbra a modulrendszert maximálisan kihasználó Isostat hátoldalára feltűzhető csatlakozó:

Ez a boglya a tápegység. A hálózati transzformátor előtt és után is van biztosíték. Előbbi kívülről könnyen cserélhető. A trafó előtti lapos barna alkatrész a szelén egyenirányító. A glimm lámpa a hálózatra van kötve, így az világít ha kell, ha nem: