Sokol 403

Gyártó

Moszkvai Rádiógyár

Származás

Szovjetunió

Év

1981

Jellemzők

Hosszú- és középhullám vételére alkalmas zsebrádió 7 tranzisztorral, 1 diódával. Külső antenna és fülhallgató csatlakoztatható hozzá. A rádió ferritantennával rendelkezik és 9 V-os elemmel működik.
Rádiófrekvenciás adatok: Érzékenység: ferritantennáról: HH: 1 mV/m; KH: 0,5 mV/m. Szelektivitás: HH, KH: 26 dB. Tükörszelektivitás: HH, KH: 20 dB.
Hangfrekvenciás adatok: HF érzékenység: 1 mV. Frekvenciaátvitel: 450-3.000 Hz. Zajszint: - 36 dB. Kimeneti teljesítmény (6%-os torzításnál): 100 mW. Áramfelvétel: min. 6 mA.

Méret

158x92x44 mm; 410 g (elem és tok nélkül).

Egyéb

A típust 1971-től 1982-ig gyártották. A Sokol nevű elődjéhez képest új külsőt kapott. A kapcsolásán érdemben nem változtattak. Szintén forgalmazták rádióépítő készletben, amiben a készre szerelt panel és az előző Sokol burkolata kapott helyet[1].

Sokol vagyis sólyom, ami a kis ábrát ihlette. Jobbra a Technointorg műszaki cikkek globális exportjával és importjával foglalkozó vállalat logója a skálán. Az 1979-ben alapított cégnek nem volt saját terméke, csak értékesítéssel foglalkoztak. Márkanevük közé tartozott a Comix és a Vega. Emblémájuk számtalan típuson megtalálható volt:

Amennyire szép állapotban megmaradt, annyira hibás volt. A leszakadt elemcsatlakozót sikerült eredetivel pótolnom. Ettől még nem szólalt meg, ugyanis néhány elkó feladta a harcot. A pótlásuk már nem ment annyira könnyen, mert a bontottak között is sok volt a rossz. Bekapcsolást követően csak alapzaj sistergett, viszont a végfok működött. Hosszas méregetés után kiderült, hogy az első KF tekercs szakadt, leégett. Ezt szintén bontottal helyettesítettem, de az árnyékoló serleget átmentettem a régiről, mert más színnel volt rajta a számozás. Végre megszólalt! Az öröm nagyjából a skála negyedéig tartott, ahol nagy reccsenéssel elnémult a rádió. Visszatekerve ismét szólt. Jöhetett a forgókondenzátor cseréje. Az eredetiben összegyűrődött és feltorlódott a lemezek közötti műanyag fólia. Most már végre úgy szól, ahogy kell és ennél eredetibb már nem is lehetne.

Fent minden mozdíthatót eltávolítottam a fényképezéshez.

A külső antenna csatlakozója valójában tartócsavar is egyben:

Az érintetlen hangszóró és a kopásmentes hangerőszabályzó:

Az elkók műanyag konzolokban zsúfolódnak egymásra. Ettől még zsebrádiónak nagy, táskarádiónak kicsi a Sokol 403:

A telepcsatlakozó vezetékeit apró idom védi a kiszakítástól:

A hazai forgalmazás előtt az életveszélyes eredeti töltőt lecserélték egy másikra, amit a Medicor Művek gyártott. A 824 S névre hallgató Sokol-töltő 15 óra alatt töltötte fel a rádióhoz mellékelt Krona nevű 8,75 V-os akkumulátort:

Hogy mitől volt veszélyes? A hálózattól történő galvanikus leválasztás hiányában a töltőre tett rádió fülhallgató csatlakozóját megérintve a villásdugó állásától függően végzetes áramütést szenvedhetett volna a tulaj. Fenti képen az eredeti szerkezet látható, ami a Belov-Dryzgo: Tranzisztoros rádiók, rádiók és elektrofonok kézikönyve 1. rész: Hordozható vevőkészülékek és rádiók c. könyvéből származik. Jobbra a Medicor töltő kapcsolása, ami a Renczes Tamás: Rádiókapcsolások I. könyvben található.

Az egyenirányításra szelén kockát vagy két diódát használtak. A rajzon szereplő 68 Ω-os ellenállás a lengőcsatlakozóban van:

Használati utasítás. A dokumentum orosz, angol, francia és német nyelven íródott. Kiadója a Mashpriborintorg[2] nevű szintén import-export tevékenységgel foglalkozó vállalat volt.

A javítás során feltűnt, hogy egy TIE Interceptor oldalnézeti képe van a kondenzátorokon, pedig hol volt akkor még A Jedi visszatér... Valójában az Elecond kondenzátorgyártó logója szerepel rajta[3].

1: Sokol 403 rádióépítő
2: Mashpriborintorg
3: Elecond