Selga

Gyártó

A. S. Popov Rádiógyár, Riga

Származás

Szovjetunió

Év

Convair-S: 1969. Selga: 1970.

Jellemzők

Hosszú- és középhullám vételére alkalmas zsebrádió 7 tranzisztorral, 1 diódával. Külső antenna és fülhallgató csatlakoztatható hozzá. A rádió ferritantennával rendelkezik és 9 V-os elemmel működik. A rádió még akkor is megőrzi névleges érzékenységét, ha a telep feszültsége 6,3 V-ra csökken illetve üzemképes marad 5,6 V-ig. Az elem típusától függően üzemideje 15-30 óra között alakult. Eredeti tölthető akkumulátoráról 12 óra volt.
Rádiófrekvenciás adatok: Érzékenység: ferritantennáról: HH: 2,5 mV/m; KH: 1,2 mV/m. Külső antennáról: HH: 400 mV; KH: 300 mV. Szelektivitás (± 9 kHz elhangolásra): HH: 16 dB; KH: 25 dB. Tükörszelektivitás: HH: 22 dB; KH: 17 dB.
Hangfrekvenciás adatok: HF érzékenység: 1 mV. Frekvenciaátvitel: 400-3.000 Hz. Zajszint: - 30 dB. Kimeneti teljesítmény (8%-os torzításnál): 100 mW. Áramfelvétel: min. 6 mA; max. 30 mA.

Méret

170x99x40 mm; 480 g (elem és tok nélkül).

Egyéb

A modellt 1963 óta gyártotta az A. S. Popov Rádiógyár[1]. Külsejét Adolf Irbitis[2] lett iparművész tervezte, kapcsolásának fő konstruktőre pedig Jurij Golubev[3] volt. A korai gyártmányok más külsővel rendelkeztek. Később az itt látható forma vált általánossá. Ezzel együtt korszerűsítettek a kapcsolásán és módosítottak a hangszóró típusán. Külső burkolata többféle színben, változatos elő- és hátlapi színösszeállításokkal készültek. A bőrtokok a Pszkovi rövidáru- és bútorgyár termékei voltak. Formai kialakításuk és színük ugyancsak többféle lehetett. A skála bal felén vagy a gyártó logója vagy a "7 transistor" felirat szerepel. Nagy mennyiség ment külföldre, ennek köszönhetőek az angol feliratok és a Convair márkanév. Utóbbi felbukkant számos másik szovjet rádiótípusnál is az idők folyamán. Néhány egyedi megjelenésű "limitált széria" készült belőle pártpolitikai évfordulók alkalmából. A gyártás 1970-ben ért véget, amikor a Selga 2 (azaz Selga 402) leváltotta. Még ebben az évben egy új gyártómű alakult Radiotehnika néven, amibe beolvadt többek között a Popov Rádiógyár[4].

Convair-S:

A tranzisztorok foglalatban foglalnak helyet. Ez megkönnyíti a javítást. Az érintkezők nagyon szorosan tartják a kivezetéseket. Jobbra egy tranzisztor kedvet kapott a Világok harca folytatásához...

Selga:

1: A. S. Popov Rádiógyár
2: Adolf Irbitis
3: Jurij Golubev
4: Radiotehnika