Videoton RB 2603 Riviera

Gyártó

Videoton Rádió és Televíziógyár

Származás

Magyarország

Év

1972

Jellemzők

10 tranzisztorral és 5 diódával működő táskarádió. K, R, URH (66-100 MHz) hullámsáv vételére alkalmas. 9 V-ról (6 db baby elem) működik. Ferrit- és teleszkópantennával rendelkezik. Külsőleg fülhallgató köthető rá.
Érzékenység: KH: 100 μV/m; RH: 150 μV/m; URH: 5 μV. Szelektivitás: AM-en ± 9 kHz elhangolásra: 40 dB; FM-en ± 300 kHz elhangolásra: 20 dB. Tükörszelektivitás: KH: 26 dB; RH: 6 dB. Hangfrekvenciás átvitel (-3 dB): 350-7.500 Hz. Kimenő teljesítmény: 450 mW. Áramfelvétel: min.: 30 mA; max.: 120 mA.

Méret

240x160x60 mm; 1,5 kg.

Egyéb

Az 1969-es prospektusokban már szerepel a prototípusa Riviera Super néven. A szériaérett konstrukció azonban jóval szerényebb megjelenésű és tudású lett. Nagyjából 1970 és 1973 között készülhettek. Piros, fehér és kékesszürke színű készülékházat kaphattak. Az első olyan típus volt, ahol AM sávon piezokristályos KF szűrőt alkalmazott a gyár.

Balra a hangerőszabályzós kapcsoló tekerőgombja, jobbra az állomáskeresőé:

A skálalap eltávolítása után néhány csavar kihajtásával hozzáférünk a teljes szerkezethez:

Példásan alacsony építésű a belső szerkezet:

Ehhez jól illik a lapos hangszóró:

A fent említett kidobozolást a skálát rögzítő belső csavar kihajtásával kell kezdeni. A skála alján van egy fekete műanyag korong, amihez hozzáér a csavar. Összeszerelésnél nem kell nagyon ráhúzni, mert meghajlik a skála:

A csavar helye:

A skálát lefelé csúsztatva tudjuk kiemelni. Utána a mutató ki tud fordulni és átbújni a káván hátrafelé:

 

Ha már  szóba jött a skála. Van belőle bőven, de mindegyiknek volt valami szépséghibája. Nem új egyik sem. A legszebbet felpolíroztam. Jobbra egy érdekesség látható. CCIR sávos FM skála:

A kapcsolós potmétert könnyen szét lehet szedni és megtisztítani. A piros vezetéken érkezik a tápfeszültség. A kapcsolót egy fojtótekercs követi:

Balra egy szovjet KT 315-ös tranzisztor rejtőzik a sötétben. AM oszcillátornak használják. Jobbra a fekete műanyag tokozású alkatrész egy szelén dióda, amit a Siemens AG gyártott. Valójában a rádió 6 diódát tartalmaz, de mivel a szerepe a stabilizált tápfeszültség előállítása, ezért nem számolandó a többi közé:

Tungsram tranzisztorok. Balra BC 108 előerősítő, jobbra AC 126 szintillesztő. A végerősítő AC 187-188 komplementer párral épül fel, kimenőtranszformátor nélkül. Utóbbi két tranzisztort hűtőfülekkel a fém vázhoz csavarozták.

Balra Toshiba gyártmányú 2 SC 784 nagyfrekvenciás kis jelű tranzisztor. 5 példány található a rádióban. Jobbra a végtranzisztorok 10 mA-es nyugalmi áramát beállító potméter és egy OA 1160 dióda.

A zöld kocka a fent említett piezokristályos KF szűrő SPF-455 B6 jelzéssel. Korábban LC hangolt körökkel, csatolt sávszűrővel vagy koncentrált szűrővel oldották meg a KF szűrést. Ezeknél jóval kisebb sávszélességgel, meredekebb átviteli karakterisztikával működik ez a kis alkatrész. Alkalmazásával javul a rádió érzékenysége és szelektivitása. A kerámia sávszűrő "H" elrendezésű rezgőrendszert alkot. A kapcsolási rajzon szintén ilyen formában szerepel. A jel a bemeneti oldalon lévő huzalelektródákon jut be. Az elektromos rezgések hatására mechanikus rezgések keletkeznek a kristályban. A megfelelően méretezett piezolapkák részecskéi a kívánt frekvencián rezgésbe jönnek és elvégzik az előírt kiválasztást. A Riviera esetében 455 kHz a középfrekvencia értéke, tehát a szűrő is erre van hangolva. A kimeneti oldalon a rezgéseket az elektródák újra elektromos jelekké alakítják. A zöld tokozás és a B6 jelölés azt jelenti, hogy a be- és kimenetet a megfelelő LC rezgőkörökkel kell illeszteni. A sávszélessége 4,5-6,5 kHz a -3 dB-es pontok között. Érdemes betartani a működésre előírt hőmérsékleti intervallumot. A hosszúra hagyott kivezetések a forrasztáskor fellépő hőhatást próbálják csökkenteni. A rezonátor frekvenciája kevésbé pontos és a stabilitása is kisebb, mint a kvarckristályé, cserébe olcsóbb.


1969-es VT termékismertetőben látható a Riviera Super tanulmány. Már 1968-ban megalkották, akkor még csak Videsuper névre hallgatott. A konstrukció előfutára lehetett a Sirius táskarádiónak:

Balra az impozáns megjelenésű prototípus 1969-ből. Jobbra egy részlet a BRG-Videoton közös exportkiadványából, 1971-ből:

Balra a VT 1971-es kiadványában. Jobbra az 1973/74-es évre kiadott német nyelvű exportkatalógusában.