Videoton R 926 A Dália

Gyártó

Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára (VTRGy)

Származás

Magyarország

Év

1967

Jellemzők

2+1 csöves, szuperheterodin vevő reflex kapcsolásban. Csak középhullám vételére alkalmas. Hátoldalán mindössze antennacsatlakozás van. 13 cm átmérőjű hangszóróval rendelkezik.
Érzékenység: 600 kHz-nél 120 μV; 1,2 MHz-nél 150 μV. Kimenő teljesítmény: > 1 W. Hangfrekvenciás átvitel: 120-7.000 Hz. Teljesítményfelvétel: 30 W.

Méret

255x170x155 mm; 3,5 kg.

Egyéb

Apró eltérések vannak a két Dália típus között. Hogy pontosan mit jelent az "A" betű hiánya illetve időrendben az korábban is létezett vagy csak később, arról nincs információm. Egyelőre külön típusként van jelen az oldalon. A hátlapon a figyelmeztető szöveg egy címkén szerepel. A két pading kondenzátorról elhagyták a kiegészítésnek feltett kerámia kondenzátorokat. A többi eltérés az évjáratból adódik. 1967-ben áttértek a fém alkatrészek sárga színű felületkezelésére. Ilyen a hangszóró kosara, a fém alváz stb. Ebben az évben jelent meg a Weekend rádió, amit ugyanilyen kávába szereltek. Ott a skálát fent két csavarral rögzítették a műanyag előlapra. Az 1967-es Dáliának az előlapja már tartalmazza ezt a két plusz furatot, mert egységesítve lettek.

A VT logó hiányzott a tábláról. Rajta volt, de lemosták. Nekem nem úgy tűnt, hogy lekopott, hanem inkább szándékosan távolították el. Talán azért, mert az év közepén került bevezetésre az új VTTV embléma. Önkényesen visszahelyeztem rá az utángyártottat:

Ilyen volt eredetileg. Fénybe fordítva látszott némi derengés meg két piros festékpötty. A fényképezőgép nem annyira adta vissza a lényeget, ezért a szerkesztőprogrammal megpiszkáltam kicsit. Jól csak a képszerkesztővel lát az ember, ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan...

A rácsos előlap megegyezik a Weekend rádiókon használtakkal. A két távtartó tüske mellett van két további furat, ami a korábbi Dáliákon nem szerepelt:
 

A pading kondenzátorokról hiányzik a kerámia kapacitás:

Próbafújás! Elég kopott volt a káva, ezért elmentem festéket kevertetni hozzá. Adtak egy hatalmas színminta katalógust, hogy akkor tessék választani! Az üzletben a neonfény alatt emlékezetből erre az árnyalatra esett a választásom. Szinte tökéletes lett. A többi színes kávát a polcról elhozott festékkel újítottam fel még korábban, ezért nem teljesen egyeznek az eredeti árnyalattal: