Kedves Látogató!

    Üdvözöllek honlapomon. Az oldal abból a célból jött létre, hogy bemutasson rengeteg olyan régi tárgyat, amely a múltban a mindennapi élet részét képezték. Az idősebb korosztály tagjai biztosan fognak találni ismerős dolgokat, míg a fiatalabbak láthatják a múlt század hétköznapjainak használati tárgyait. A kollekció fő témája elsősorban a rádió és egyéb elektronikai berendezések, bemutatása, ezen belül is leginkább a magyar gyártmányok, mivel ezeket gyűjtöm leginkább.
    Bár 1989-ben születtem, mégis nagy hatással vannak rám a régi tárgyak. Megtetszett formaviláguk, technikájuk és nem egyszer az ötletességük. A gyűjtemény a sajátom. Egy részét a környezetemből sikerült összeszedni. De képes vagyok a vásárok forgatagát járni és árgus szemekkel figyelni, mit kellene megőrizni elődeink technikai teljesítményeiből. Nem kevés azon készülékek száma sem, amelyek lomtalanításra ócskaságként kihelyezett példányként lett megmentve. Kis hányadukat pedig adományként kaptam, amelyeket ezúton is szeretném megköszönni.
    Mikor  újabb készülékre sikerül szert tennem, az első dolgom, hogy letisztítom. Még akkor is, ha rossz vagy roncs. A takarítás során ismeri meg az ember igazán, hogy miféle szerkezettel van dolga. Eleinte nem bontottam nagyon szét őket a művelethez, de rájöttem, hogy nem nehéz bánni velük. Aztán egyre többet szedtem szét, kis híján az utolsó csavarig, hogy kívül-belül tiszták legyenek és visszanyerjék eredeti szépségüket. A szétszedés során derül ki, hogy milyen alkatrészekből épül fel, melyik gyártó mit adott hozzá, volt-e valaha javítva, ha igen, akkor szakszerűen végezték-e el. Továbbá előző tulajdonosa milyen körülmények közt tartotta. De ami igazán megtetszett, hogy a sok pici, önmagában mit sem érő alkatrészekből a megfontolt tervezést és összeszerelést követően egy nagy egész áll össze. Egy készülék, amely évtizedeken keresztül hűen szolgálja tulajdonosát, majd az idő előrehaladtával a jövő generációjának szolgál nosztalgikus élményekkel. Minden készülék tiszteletet érdemel, hiszen a történelem egy kis részét képezik, összeszerelésüket emberek végezték kétkezi munkával, tervezőik törődtek a külalakkal, minőséggel és technikai tartalommal.
    Remélem oldalam hasznos lesz mindazoknak, akik nosztalgiázni szeretnének vagy érdeklődnek a régi tárgyak, készülékek iránt. Továbbá szeretnék megismerni azokat a dolgokat, amikre büszkék lehetünk, mert itthon, Magyarországon gyártották őket az egykor európai és világhírű gyárainkban.


2008

 

Hét év nagy idő. Visszagondolni egy pillanat, átélni... na, az pont 7 év. A honlap indítása óta nem csak én, hanem a gyűjtemény és a világ is változott. Kezdetben koncepció nélkül fejlesztettem a palettát. Volt itt a rádiók-magnók mellett a Lemezárugyár perselytől kezdve a Misa mackón át egészen a Lehel habszifonig minden, ami fellelhető volt egy háztartásban. Hogy ezeket kidobtam-e? Ugyan, dehogy! Ahogy a honlapomnak úgy az otthonomnak is véges a tárhelye. Ha valakit ilyesmi érdekel, az talál olyan oldalakat, ahol ezek a tárgyak megtekinthetőek sok más társukkal együtt. Kialakítottam egy profilt, ami leginkább érdekelt és ez számomra a fő iránymutató a továbbiakra nézve.

A gyűjteményem a Videoton készülékeire összpontosít a magyar televíziókkal karöltve. Ez a téma hiánypótló próbál lenni a honi elektronikai gyűjtemények közt. Ezen kívül vannak még hazai hangfalak, rádiók, néhány külföldi készülék, de számukat a hely hiányában nem szándékozom túlságosan kibővíteni. Személyes kedvenceim még a magyar számológépek és szovjet asztali órák. Műszerből is akad szép számmal, de leginkább csak olyanok, amik a készülékek javításához kellenek. Bár egy műszer mindig jól jön... vagy egy rádió... na és egy tv is... Az így összejött kollekció megérett a bemutatásra. 2015-ben elkészültünk a magánkiállításommal. A friss élmények miatt erről érdemben csak hosszabb idő után tudok írni. A továbbiakban is töretlen kedvvel és energiával végzem majd a gyűjtemény gondozását. Hogy mi lesz 7 év múlva? Nem tudom, de azt garantálom, hogy még több készülék lesz szépen felújítva és méltóképp bemutatva!

2015

Vissza