Nézzük televízión az olimpiát!

 

2012. Az olimpia éve. A XXX. nyári játékok, London. Az óriási sporteseményt milliók nézik a televíziók előtt szerte a világon. Ki kisebb, ki nagyobb készülék előtt ülve szurkolhat kedvenc sportolójának a megmérettetéseken. Éppen erre a kedvre alapozva érkeznek az újabbnál újabb akciós újságok a postaládákba a nagy műszaki áruházaktól. Mert jaj annak a készüléknek, amelyik pont e neves esemény előtt adja fel a harcot! Nem volt ez másként 1972-ben sem. Szép színes prospektus, tele az új televízió-gyártmányokkal. Vagy mégis történt valami változás 40 év alatt a világban, amit nem fedhet el egyetlen színes festékkel vastagon átitatott papír sem? A szükség és a marketing nagy úr.
Tévé kell, nincs mese! A régit javítani? Ugyan már! 7000-10.000 Ft-ot költeni némi javításra? Á, dehogy! Az rengeteg. Ennyit nem áldozunk rá /sajnáljuk a szerelőtől/. Inkább 150.000-200.000 Ft-ért újat, hisz akkor mennyivel jobban járok, nem? Nem tudom, azért nekem még mindig úgy tűnik, ez elég rendesen mínuszban van. Persze a vevő tudja. Az ő akarata mindenekelőtt. Azt azonban nem sejti, hogy az új képdoboz már nem fogja a következő olimpián is szolgálni... Az biztos, hogy az új tv mindig csillogó, szép és nagy. De 40 év múlva a mai kínálat készülékeiből már hírmondó sem marad, nem hogy prospektus...
Nézzük hát az 1972-es olimpia előtt a Videoton által kiadott televíziós prospektust. Továbbá felelevenítem, mely hazai sporteredmény volt látható az alábbi készülékeken. Münchenben a 232 fős magyar egység 35 érmét szerzett (6 arany, 13 ezüst, 16 bronz).
Nem csak a prospektust, hanem majdnem az összes reklámozott típusból sikerült megmentenem egyet-kettőt. Kezdődjön a bemutató.


 

1972. Az olimpia éve. A XX. nyári játékok, München. Az óriási sporteseményt milliók nézik a televíziók előtt szerte a világon. Ki kisebb, ki nagyobb készülék előtt ülve szurkolhat kedvenc sportolójának a megmérettetéseken. Éppen erre a kedvre alapozva jelennek meg a televíziós prospektusok a gyártótól.
 

Első típus: Minivizor. A TT-695 típus hordozható, kis méretű televízió 28 cm-es képátlóval és mindössze 9 kg-ot nyom. Szürke műanyagkáva veszi körbe a tranzisztorokkal felépített elektronikát. Utóbbinak köszönhetően mindössze 25 W-ot fogyaszt és üzembiztosabb is elődjénél. Ráadásul  12 V-ról is üzemeltetető. Ám a 6200 Ft-os ára elgondolkodtató. Egy kicsivel többért jóval nagyobb, de asztali készüléket kapni.

Gyarmati Andrea 100 méter hátúszásban 1:06.26 idővel a 2. lett, 100 m pillangóban pedig a 3.

 

 

Vegyük például a TA 4106 típust, ami stílusosan Olympia Super névre hallgat. 59 cm-es képátlóval és 6500 Ft-os vételárral rendelkezik. Elődje a TC 684 Olympia típus, mely szintén egy olimpiai évben született, 1968-ban. Ekkor az ötkarikás játékok Mexikóban jártak. De ne szaladjunk ennyire vissza az időben. Inkább vessünk egy pillantást a Super ikertípusára, a Fortuna-2 De Luxe-ra. Változatlan belsővel, szinte egyforma külsővel készültek.

A szabadfogású birkózás légsúly kategóriájában Klinga László bronzéremig küzdötte fel magát. Félnehézsúlyban Bajkó Károly, nehézsúlyban pedig Csatári József nyert 1-1 bronzérmet.

 

Minden sportágnak megvan a maga híres arca. Vagy más szóval sztárja. Ilyen a televíziók közt az Inter Sztár. A régről ismert és népszerű Sztár típus továbbfejlesztett verziója. VHF-UHF sávokon folyamatosan hangolható, mint egy rádió. Középsúlyú bajnok a maga 32 kilogrammjával és 59 cm-es képátlójával. Ára is mérsékeltebb, 6400 Ft.

Hegedűs Csaba a kötöttfogású birkózás középsúlyú kategóriájában aranyérmet nyert. Ezzel megszületett a magyar sport 100. aranyérme!

 

Mit ér a sport csúcsteljesítmények nélkül? Az aktuális rekordot mindenki ismeri. A lista élére csak a legjobb kerülhet fel. Nincs ez másként a TA 4206 Rekord esetében sem. Ez a típus a legek megdöntésére született. Sikerült! 61 cm-es képátlóval rendelkezik. A képcsöve újfajta gyártmány. A legelső olyan magyar televízió, amely szupersarkított.
Pár évvel korábban született a prototípusa, amely 65 cm-es Gigant nevű képcsővel rendelkezett. Továbbá egy fotocellával látták el, amely a képcső fényerejét a szoba fényéhez szabályozta. Ám ez az összeállítás sorozatgyártásra nem került. Másik neve a Fortuna 5. A Record a fent említett Inter Sztár és az itt nem felsorolt Inter Favorit testvérmodellje. Viszont jóval drágább is náluk, 6800 Ft-ot kell a pénztárnál kicsengetni érte.

5 világbajnoki győzelem után Balczó András olimpiai bajnok lett öttusában. Ezzel együtt a magyar öttusa csapat összetettben a 2.

 

Végül egy új versenyzőpáros kerül bemutatásra a Videoton termékpalettáján. Az Elektron 20 és 24 (TA 3206 és TA 5201). Előbbi 51, utóbbi 61 cm-es képátlóval rendelkezik. Képcsövük szupersarkított. Újdonság a Preomat névre keresztelt 7 nyomógombos csatornaváltó szerkezet.

Dr. Fenyvesi Csaba a párbajtőr egyéni számában aranyérmes lett. A magyar párbajtőr csapat is felkerült a dobogó legfelső fokára.

 
   
A típusismertető végén nincs más hátra mint, hogy jó szurkolást, sportolóinknak pedig minél több aranyat és sikert kívánjak a 2012-es londoni olimpián!