Hajdu porszívó felújítása

 

Ilyen volt, mielőtt felújítottam. Nem tudom, honnan került hozzánk. Pár évet állt a padláson. Ha már van, akkor gondoltam rendbe hozom. Hiányzott az egyik kereke, a Hajdu logó a tetejéről, a vezetéke végéről a hálózati csatlakozó, szétesett a kapcsológombja, típusidegen volt a fogantyúja. De legalább működött/működik. A hiányzó alkatrészeket Parancsuk Szilárd Rakéta porszívó és Hajdu mosógépgyűjtőtől kaptam. Köszönet érte!

A műveletet a teljes szétszereléssel  kezdtem. Nem volt nehéz dolgom. De kell hozzá egy kellően kisméretű csavarhúzó, amivel a belsejében el lehet férni és egy 7-es csillagkulcs, amivel a fogantyút szereljük le. A művelet végén kapunk egy üres palástot, amin átlátunk. Mosószeres vízzel lemostam kívül-belül a fekete koszt, ezzel előtűnt a gyári színe. Ugyanez a kosz díszítette a műanyagokat is. Minden műanyag elemet mosószeres vízben áztattam egy napig. Így könnyebb volt a tisztításuk.

A tiszta palástot waxoltam. Ezzel eltűnt az utolsó koszpötty is róla. A kisebb karcolásokat eltűntette, a burkolatnak visszahozta az eredeti fényét. A békazárak sem maradtak ki. Néhány műanyagot is hatásosan kezeltem vele.

A hajtómű... khmm... villanymotor csak portalanítást kapott. A motort a porszívó függőleges helyzetében lehet ki-be szerelni. A hajtóműgondola... khmm... palást belsejében van egy tartólemez. Ezen egy gumiágyazat található. Ebbe helyezkedik bele a motor. A motor végére rácsos műanyag védőburkolat kerül. Ezen keresztül távozik a beszívott levegő. Ráadásul így a motorhoz nem lehet kívülről hozzáérni. Az egészet a szintén menetes csatlakozású hátfal zárja le. Ezt 4 csavar rögzíti a burkolathoz. Lényegében ez fogja meg a motort, így szorítja a belül lévő tartólemezhez. Fontos, hogy ne tépjük meg a 4 csavart, mert azzal csak eltörjük a műanyag fedelet.

A Hajdu logó legtöbbször hiányzik már ezekről a gépekről. Most utángyártott került fel, amely teljesen megegyezik az eredetivel.
A leggyengébb pontja a porszívónak a kapcsológombja. Legnagyobb része hőre keményedő műanyagból van, és szeret eltörni. Főleg, ha lábbal rugdossa az ember ki-be kapcsolásnál... Szerkezete igen egyszerű. Működése olyan, mint a golyóstollé. Kapcsoláskor 90 fokot fordít egy belső érintkezőn a bejövő és kimenő vezeték csatlakozása között. A kapcsolónak a kupakja szokott eltörni, amit a porszívó tetején lévő nyomógombbal nyomkodunk. A kupakon van két fül, ami a kapcsoló burkolatába kapaszkodik. Egy rugó feszíti ki, mint a golyóstollban. De ha letörik az egyik fül, akkor a rugó miatt katapultál a fél szerkezet... Nincs máshol ilyen kapcsoló, cserélni nem lehet, és megolvasztani sem, hogy új fület formáljak rá. A javításán még dolgozom...

Mivel hiányzott a hálózati kábel végéről a csatlakozó, ezért kerítenem kellett egyet. Nem elégedhettem meg csak úgy akármilyennel. Meg is találtam az igazit, ami korban, stílusban is illik egy régi háztartási géphez. A csatlakozót a Csillár Fémtömegcikk és Villamossági KTSz. gyártotta anno Budapesten.

Ilyen volt...

... és ilyen lett

 

Most már teljes fényében tündököl a gyári állapotú porszívó. Újra úgy csillog, mint 1971-ben a kirakatokban...